2021 komoly mérföldkő a megújuló energiaforrások terén

Az európai uniós tagságból adódóan hazánkban 2016. január 1-jétől hatályba lépett az a szabályozás, mely a közel nulla energiaigényű épületekről rendelkezik. Ennek értelmében az új építésű ingatlanok közül csak azok az ingatlanok kaphatják meg a használatbavételi engedélyt, amelyek megfelelnek a szigorú követelményrendszernek.

Ha szeretne többet megtudni a megújuló energiaforrásokról, akkor kattintson ide! Nem túlzás kijelenteni, hogy beköszöntött a megújuló energiaforrások időszaka. Ettől kezdve a gázszerelők feladata is némileg megváltozik. A megújuló energiaforrások nem csupán az energiaszámla mérséklésére alkalmasak, hanem az ökológiai lábnyom csökkentésére is. Az előírás meglehetősen szigorúnak mondható, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy nem csupán az energiaszámla csökkentése a cél, hanem egy annál jóval nemesebb cél, a Föld erőforrásainak megőrzése az utókor számára és egy élhetőbb környezet kialakítása. A legkézenfekvőbb megoldást a geotermikus energiaforrások, illetve a napelemes rendszerek jelentik.

Az előírás minden olyan ingatlanra vonatkozik, mely 2020. december 31 után kerül átadásra. Tehát lényegtelen, hogy az építési folyamat vagy a tervezés már sok-sok éve zajlik vagy megtörtént, ha nincs meg a használatbavételi engedély a fentebb említett dátumig, akkor a korábban elégségesnek titulált CC rangsor már nem lesz elég a jóváhagyáshoz. A jogszabályok arra is kitérnek, hogy akkor beszélhetünk jelentős rekonstrukcióról, ha a tatarozás az ingatlant határoló szerkezetek legalább 25 százalékát érinti. Ne feledje, az energiatakarékos életmód mindannyiunk érdeke, ez pedig az otthonnál kezdődik. Ráadásul számos előnnyel is jár a megújuló energiaforrások használata, így ez egy újabb indok, miért döntsön okosan!