A beton távtartó nélkülözhetetlen a nagyobb kivitelezések esetében

Építkezések során számtalan tényező együttes figyelembevételére van szükség ahhoz, hogy az elkészült egység végül strapabíró és időtálló legyen. Elengedhetetlen a kiváló alapanyagok felhasználása mellett a különböző előírások betartása is, a kellő szakértelemmel kivitelezett alap pedig minden ingatlan vonatkozásában kardinális kérdés.

A beton távtartó alkalmazása éppen emiatt sok esetben létfontosságú lépés. Ennek ráadásul egyszerre több előnyei is van. Egyfelől sokkal gyorsabbá és zökkenőmentesebbé teszi a kivitelezést, ami egyben azt is jelenti, hogy a folyamat jóval költséghatékonyabbá válik. Ennek elsősorban nagyobb beruházások kapcsán van döntő befolyása. Ennél is fontosabb azonban, hogy a beton távtartó lehetővé teszi a struktúra egyszerű megerősítését, ezáltal pedig az épület stabilitása is sokkal jobbá válik. A tökéletes siker érdekében ugyanakkor pontosan tisztában kell lenni azzal is, az adott felhasználási területen melyik típus alkalmazása vezet majd eredményre.

Például a huzalfeszítős beton távtartó a főgerendák közti távolság megtartását szolgálja. Tekintettel arra, miszerint ez adja a struktúra alapját, a felhasználás precizitásán is nagyon sok múlik. Padlók, falak és oszlopok készítésénél ellenben a műanyag beton távtartó jelenthet óriási könnyebbséget. Mivel alkalmazásuk rendkívül egyszerű, így nagyon elterjedtnek számítanak. Nagyobb épületek, illetve például hidak esetében, ahol komoly kockázatot jelenthet a víz jelenléte, egy speciálisabb változatra van szükség. Ilyenkor az üvegszálas beton távtartó jelenthet kompromisszummentes megoldást. Tudniillik ez az anyag rendkívül ellenálló és használatakor a korrózió veszélyeitől sem kell tartani. Ezzel együtt a megfelelő módozat kiválasztása nagy hozzáértést követel, így ezt a folyamatot feltétlen érdemes szakemberre bízni, még otthoni kivitelezés kapcsán is.