A hőtároló berendezések és energiahatékonyságuk

A hőenergiát tároló rendszerek hőt vagy hideget tárolhatnak későbbi felhasználás céljából, változó körülmények között, például változó hőmérsékleten, hely vagy teljesítményben.

Kattintson ide ha többet szeretne tudni a hőtároló berendezésekről. A hőenergia-tároló rendszereket sok műszaki alkalmazásban sokkal inkább előnyben részesítik, mivel képesek áthidalni az energiaellátás és az energiaigény közötti rést. A hűtési vagy fűtési energia újraelosztási követelményei hatékonyan teljesíthetők a hőtároló rendszerek segítségével.  A hőtároló rendszerek (aktív vagy passzív üzemmódban) felhasználása nagyon gyakori a hőátadó alkalmazások különféle területein. A hozzáadott értéket képviselő, megújuló energiaforrásokkal való integráció a hőtároló rendszerekkel hatalmas lehetőségeket kínál az alacsony energiafelhasználású tervezés végrehajtására, és átjárót nyit a fenntartható jövő fejlődéséhez.

A hőenergia-tárolás általában magában foglalja a magas vagy alacsony hőmérsékletű hőenergia ideiglenes tárolását későbbi felhasználás céljából. A hőtároló példái a napenergia tárolása éjszakai fűtéshez, a nyári meleg levegő téli felhasználáshoz, a téli hideg felhasználása a helyiség hűtéséhez nyáron, stb. Ebben a tekintetben a hőtároló sok esetben kiváló jelölt a hőenergia elérhetőség és a kereslet közötti ellentmondás ellensúlyozására. A fűtési vagy hűtési kapacitású rendszereket gyakran alkalmazzák olyan alkalmazásokban, ahol az energiaigény és a gazdaságilag legkedvezőbb energiaellátás előfordulása nem esik egybe. A hőtárolókat energiatakarékossági, ipari, kereskedelmi és napenergia-rendszerekben használják. A tároló közeg különféle típusú raktárakban helyezhető el, beleértve a tartályokat, tavakat, barlangokat és föld alatti víztartó rétegeket.