A képeslapok története

A 19. század egyik fontos találmánya, ami rohamos gyorsasággal terjedt el szerte a világban, az a képeslap. A levélírás már jóval korábban, még az ókorban ismerté és népszerűvé vált, mikor is egymástól nagy távolságra lévő személyek általában lovas futárokkal leveleket küldtek egymásnak. Innen nézve tehát hosszú időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy megjelenjenek az első képes levelezőlapok.

Levelezőlapok elsőként az Osztrák-Magyar Monarchiában kerültek bevezetésre 1869-ben, ezek az úgynevezett díjjegyes levelezőlapok jóval olcsóbbak lettek a hagyományos leveleknél, így gyorsan népszerűvé váltak. A levelezőlapok képes formája, azaz lényegében véve a mai képeslapok pedig 1870-ben jelentek meg elsőként Németországban.

Magyarországon a képeslapkiadás az ezer éves államalapítás, azaz a millennium évében kezdődött, ekkor 32 különböző képeslap jelent meg. A posta világszervezet 1878-as ülésén fogadta el azokat a paramétereket, amikkel a képeslapok megjelenhettek, méretüket egységesen 140×90 mm-ben jelölték meg. Ahogy egyre szélesebb körben terjedt a képeslapküldés, úgy a bélyegklubok mintájára megalakultak az első képeslapklubok is, Magyarországon először 1899-ben.

A 20. században a nyomdaipar rohamos fejlődésével egyre több és több képeslap került ki a piacra, az ezredfordulón pedig megjelent az internetes vagy más néven online képeslap is, amit otthon a számítógépen képszerkesztő programok segítségével már bárki megcsinálhat.