A leghíresebb magyar borvidékek kiváló nedűkkel

Hazánk kiváló minőségű borokban bővelkedik, ráadásul ezen a téren rendkívül sokszínű. Nem csoda, hiszen szinte minden borstílus megtalálható Magyarországon. Ez elsősorban az ország kiváló fekvésének, valamint a szőlőtermesztéshez tökéletesen alkalmas időjárásnak köszönhető.

Leghíresebb magyar borvidékek felsorolása nem könnyű feladat, hiszen hazánk bővelkedik bennük. Nem csoda, hogy az ország kiemelkedő ezen a téren, hiszen mondhatni nem ma kezdtük, ugyanis a hazai borkészítés története több, mint ezer évre nyúlik vissza. Ráadásul különlegességekben is bővelkedünk. Az egri bikavér és a tokaji aszú mindenki által ismert, hiszen, ha magyar borokról kérdezzük az embereket, biztos, hogy ezt a két típust megemlítik. Ahhoz, hogy a hazai borok külföldön is olyan híresek, nem csupán az időjárás, a talaj és a szőlő járulnak hozzá, hanem a magyar borászok és a hosszú múltra visszatekintő tudásuk is. A borrégió több szomszédos borvidék egységét jelenti. A régióra jellemző, hogy azonos borkultúrával rendelkezik és a természeti adottságai hasonlóak. Hazánkban összesen hat borrégió található, melyek egytől-egyig jelentősek és kiváló minőségű nedűket adnak a borok kedvelőinek.

Ahogy fentebb is említettük, több borvidékből áll egy-egy borrégió. Ez alól egyedül a tokaji jelent kivételt, mely különleges borkultúrája miatt egymagában alkot egy teljes régiót. Ezeken a régiókon belül a borászok nem kedvükre termelik az ízletes nedűket, ugyanis az egyes borvidékeket szigorú törvényi előírások kötik. Az egységeknek számos szempontot tekintve hasonlónak kell lenniük. Nem csak azonos éghajlati adottságokkal kell rendelkezniük, hanem a bortermelési hagyományoknak is azonosnak kell lenniük. Érdemes minél több bort kiválasztani és kiválasztani a kedvenced!