A mérések jelentősége a környezetünkben és életünkben

Gondoljunk bele, hogy manapság mennyi gáz, és különböző anyag, por vesz minket körül. Így van ez a talajban is, sőt a vízben is, éppen ezért rendkívül fontos ezeknek az anyagoknak a pontos mérése. Egyelőre kevésbé szabályozott a folyamat, mint gondolnánk, illetve azon területeken igen, amelyek közvetlenül érintik az ember, mint a víz, az élelmiszer területe, azonban az ipar többi részén egyelőre még nem tapasztalható a szigorú szabályozás, azonban ez is hamarosan be fog következni.

A talaj mérésében számtalan szempont szerepelhet, de ugyanez igaz a gáz, a víz, a por mérése közben is, a szempontok mindig valamilyen előre meghatározott értékek, amelyeket ilyen, vagy olyan okból  de szükséges, hogy tudjuk. A mérés önmagában olyan információkhoz juttat bennünket, melynek eredményeképp a környezetünk, az életkörülményeink válnak biztosítottá. Az iparban használt termelési módszerek és előállítási eszközök olyan tulajdonságait szükséges mérni, mellyel az életkörülményeinkre gyakorolt hatásukat tudjuk kontrollálni.  Az élet fontos a számunkra, a fenntarthatóság szintén, az emberi jelenléttel, iparral, termeléssel nem károsíthatjuk életkörülményeinket, hiszen már így is adósak vagyunk, azonban saját magunkra is figyelni kell, ezt úgy tehetjük meg, ha különböző gázokat, vizeket, és a levegőt folyamatosan mérjük. A levegő, talaj különböző tartalmairól részletes, nagyon pontos adatok megjelenítésére szolgáló mérő eszköz létezik, melyek nem olcsóak, ugyanakkor egy cég életében szükséges kiadások, mert így tudják szavatolni a biztonságos működést, amelyet külön irányítástechnikai rendszerek végeznek, és felügyelnek.

A jövőbe mutató trendek azt sugallják, hogy hosszú távon a kisebb cégek is kénytelen lesznek használni az ilyen, vagy olyan típusú gyártásban, termelésben a különböző ellenőrzésre szolgáló mérő eszközöket és készülékeket.