A rotaméter megkönnyíti az áramlásmérést

Legyen szó akár ipari méretű felhasználásról, vagy kisvállalkozások projektjeiről, minden esetben kardinális jelentősége van a különböző méréseknek. Ezek pontosságától ugyanis drasztikusan függenek a további lépések, így aztán elengedhetetlen, hogy a lehető legjobb minőségű eszközöket használjuk erre a célra. Ezzel együtt persze az sem elhanyagolható, milyen költségekkel járnak a szóban forgó műszerek, főképp, ha nagy mennyiségben van rájuk szükség.

Kiemelten igaz ez a rotaméter vonatkozásában. Ez a szerkezet ugyanis a specifikusan ilyen területen tevékenykedő vállalkozások számára az áramlásmérés egy költséghatékony metódusát teszi lehetővé. Ez elsősorban felépítésének és működési mechanizmusának köszönhető. A rotaméter nem igényel elektromos áramot az üzemeléshez, ezáltal kritikus körülmények közt is alkalmazható. Szerencsére az anyaghasználat tekintetében sincs szükség prémium alkatrészekre. A fő elem, a mérőcső leggyakrabban üvegből készül, ezt egészíti ki az úszó, melyről leolvashatjuk az aktuális értékeket. A nagyobb strapabíróság érdekében a szerkezet készülhet fémből is, ilyenkor az úszó helyzetét mágneses megoldással egy külső kijelzőn láthatjuk.

A rotaméter legfőbb előnye a pontosság és hogy rendkívül olcsón előállítható, így tömeges használata sem jelent különösebb költséget. Ráadásul működési elvének köszönhetően, miszerint az áramlásméréshez csak a folyadék mozgását és a gravitáció erejét használja, üzemeltetése is roppant hatékony. Ugyanakkor nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy adott rotaméter jellemzően csak egy fajta folyadék esetében ad precíz eredményt. Ugyancsak figyelni kell a viszkozitásra, az ugyanis nagyban befolyásolhatja a kapott értékeket. Végül pedig ne felejtsük el, hogy kardinális kérdés a pozícionálás is. A rotaméter csak abban az esetben lesz akkurátus, ha tökéletesen függőleges helyzetben alkalmazzuk.