Hasznos információk a termosztatikus radiátorszelepek kapcsán

A termosztatikus radiátorszelepeket sokan csak a TRV megjelölésként ismerik. Elsődleges funkciójuk a tér levegő hőmérsékletének hatékony szabályozása, méghozzá úgy, hogy az ahhoz csatlakoztatott melegvizes vízmennyiséget automatikusan beállítják. A TRV-nek köszönhetően egyszerűbb a hőmérséklet ellenőrzése az otthon minden szobájában.

A termosztatikus radiátorszelepekről itt tájékozódhat bővebben! A termosztatikus radiátorszelep helyes beállításával különféle fűtési zónák hozhatók létre. Annak ellenére is, ha a fő hőforrást mindössze egyetlen központi kazán biztosítja. Egyszerűbben megfogalmazva a termosztatikus radiátorszelepek költséghatékony és egyszerű módon szabályozzák a radiátor hőteljesítményét és ezáltal a különféle helyiségek hőmérsékletét. A TRV önszabályozó, a forró víz átáramlása során automatikusan működik, miközben a víz a radiátorba kerül. Ez egy rendkívül egyszerű mechanizmus, melynek megértéséhez mindenképp tudni kell, hogy a termosztatikus radiátorszelep két részből áll, melyek a szelepfej és a szeleptest. A szeleptest a test tetején található. Ha megváltozik a szoba hőmérséklete, akkor a termosztatikus szelepfejben megtalálható kapszula összehúzódik vagy kitágul.

Ha túl alacsony a szobában a hőmérséklet, akkor a csapot ki kell húzni, így a forró víz be tud áramlani a radiátorba és a hőmérséklet növekedni fog. Ha viszont pont ellenkezőleg, túl meleg van a szobában, akkor a kapszula tágulásához a szelepet le kell zárni, így a forró víz mennyisége csökken. A termosztatikus radiátorszelepben lévő kapszulák fém rugóval vannak felszerelve, amely folyadékkal vagy viasszal van feltöltve. A folyékony termosztatikus radiátorszelep egyik fő előnye, hogy a viasszal töltött típusokhoz képest a hőmérsékletingadozásra sokkal jobban képesek reagálni.