A szegedi geotermikus fűtésrendszer kiépítése

Sikeresen indult 2014-ben az új geotermikus fűtésrendszer működése Szegeden. Péter Tamás a Geotermikus Szolgáltató Kft. ügyvezetőjének nyilatkozata szerint már 37 intézmény – a belvárosban 25, Újszegeden 12 – fűtéséhez alkalmaznak helyben kitermelt geotermikus energiát. A város két részén kivitelezett projekt együttesen 3,2 milliárd forintba került.

A Geotermikus Szolgáltató Kft. közel 1594 forint uniós támogatást nyert a projekt kivitelezéséhez. A belvárosi termálkör 2014 tavaszán, az újszegedi pedig ősszel kezdett üzemelni. Az épületek között van a városi könyvtár, egy szálloda, egy középiskola, az SZTE újszegedi karai, Városi Sportcsarnok és Uszoda, az újszegedi gyermekkórház, a MÁV Rendelő, 8 kollégium, 6 belvárosi oktatási és 12 klinikai épület, melyeket 90-92 °C-os termálvízzel fűtenek, amit 2000 méter mélyről hoznak fel.

A belvárosi épületeket összekötő föld alatti távvezeték hálózat 3500 méter, az újszegedi távvezeték hálózat pedig 3100 méter. Többen jelezték már, hogy szintén szeretnének csatlakozni a rendszerhez, köztük van egy újszegedi magánklinika, egy idősek otthona, a Nagyáruház, a püspöki palota, a Hittudományi Főiskola és a Dóm is. A beruházás kiemelt partnerei között szerepel az SZTE.  Az egyetem gazdasági és műszaki főigazgatója Dr. Majó Zoltán elmondása szerint az egyetemnek 300-nál is több épülete van, és reményeik szerint a geotermikus energiával 10%-kal csökkenthetnék 2 milliárdos energiaköltségüket.

Szarvason 15 éve építették ki a geotermikus fűtési rendszert, így időszerű volt annak korszerűsítése, melyet 2014 februárjában kezdtek el, összesen 732,64 millió forintba került, melyből 623 millió forint EU támogatásból származott.

Babák Mihály szerint a termálkút 98 fokos vizével kiváltható a gáz felhasználása az intézményekben, ezáltal az üvegházhatású gázok kibocsátása, valamint az energiaköltségek is csökkennek, utóbbi kb. 40%-kal.

Forrás: http://komlomedia.hu/hir.php?hir=5030#sthash.5wYpRFHl.HW9pFuIm.dpbs