Amit a levenduláról tudni érdemes

Rengeteg olyan növény létezik, amely gyógyhatással bír és számos területen felhasználják. Ilyen például a levendula is, melyet hazánkban is termesztenek.

Levendula minden mennyiségben a pannonhalmilevendula.hu weboldalon. A levendula egy örökzöld félcserje, ami a Földközi-tenger partvidékéről származik, azonban Ázsia nyugati részén és Kelet-Indiában is vadon terem. A levendulának összesen 21 fajtája ismert, de a természetgyógyászat szempontjából csak három fajta értékes közülük. Nagy valószínűséggel a rómaiak hozták be Európába, akik már az ókorban is használták a szépségápolásban. Az angol és francia levendula számítanak a legelterjedtebb fajtának. Pannonhalmán az angol, vagy másnéven hibrid levendulát termesztik hagyományos módon. Abban különbözik a francia fajtától, hogy akár 80 centiméter magasra is nőhet, míg a francia csak 30 centiméter magas marad. Az angol levendula illata hagyományos, erősebb, a francia pedig úgymond parfümösebb. A növénynek többféle nemesített változatát is termesztik, különféle színekben (a fehértől a sötétliláig) és méretben.

Hazánkban a Tihany térségben telepítették az első nagy levendulást, az 1920-as években, és mivel az itt megtermett levendula illóolaj-tartalma kifejezetten kimagasló volt, világhírűvé vált a tihanyi levendula. Egy másik fontos lelőhelye a levendulának, Pannonhalma, ahol a bencés apátság tövében, tulajdonképpen a rend gyógynövénykertészetében a 18. század óta termesztik. A pannonhalmilevendula.hu weboldalon rengeteg mindent megtudhat a növényről, annak jótékony hatásairól stb. Hogyha levendula termesztéssel kapcsolatos kérdése lenne, akkor hívja a 06-20/595-777-es telefonszámot, vagy írjon emailt az info@pannonhalmilevendula.hu email címre.