Ausztria fővárosa Bécs

Ausztria fővárosa és egyben legnagyobb városa a Bécsi-medencében, a Duna két partján fekvő egykori császárváros Bécs. Az ország kulturális, kereskedelmi és pénzügy központja. A városban rengeteg a látnivaló, ezért évente turisták ezrei keresik fel.

A Kanadában található Vancouver után Bécset tartják a világ második legélhetőbb városának. Lakosságszáma 1910-ben érte el a csúcspontot, ekkor közel 2,1 millió ember élt a városban. Az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása után népessége drámaian visszaesett, fokozatosan csökkent, az 1980-as évekre 1,5 millió alá, az utóbbi húsz évben azonban a folyamatosan érkező bevándorlóknak köszönhetően ismét dinamikus növekedést figyelhetünk meg. 2014 szeptemberére lakossága ismét meghaladja az 1,8 milliót.

A város központja az úgynevezett Innere Stadt, amelyet egy hatalmas várfal határol. Legfontosabb látnivalója a 136 méter magas Szent István-székesegyház, melyet 1147 és 1160 között építettek, valamint a császárok téli palotája a Hofburg és a nyári rezidencia a Schönbrunn kastély. Császárváros Bécset nem csak Ausztria, hanem a világ zenei fővárosának is tartják, rengeteg koncertterem található a városban, mint a Volksoper és a Staatsoper Itt játsszák a világszerte híres osztrák zeneszerzők műveit, mint Mozart, Beethoven, Strauss, Brahms és Schubert.

Érdemes felkeresni a Kapucnisok temploma alatt található császári kriptát, itt nyugszanak a német-római, osztrák császárok és magyar királyok.