Fékbetét alkatrész csere az autóban

A fékbetét fontos alkatrész az autóban, azonban az állandó használat miatt gyorsabban kopik, mint a legtöbb alkatrész, így a legsűrűbben cserélendő alkatrészek közé tartozik. Ha féktengelyre lenne szüksége, akkor alaposan utána kell járni a megfelelő típusnak, mivel hatalmas a választék, így nem könnyű kiválasztani a megfelelő alkatrészt!

Fékbetét cserére bizonyos időközönként sort kell keríteni. A fékbetét cseréjére meglehetősen gyakran kerül sor, melynek többek közt az az oka, hogy folyamatos súrlódásnak van kitéve. Ugyanakkor a csere gyakoriságának mértéke attól is függ, hogy a fékbetét mennyire van igénybe véve vezetés közben, tehát milyen a sofőr vezetési stílusa. A fékbetét elhasználódásának megvannak a jelei, melyeket nem árt szem előtt tartani. Ilyen például a fékezés esetén a kerekek felől jelentkező sípoló, fémes hang. Ez az egyik legegyértelműbb jel, hogy a fékbetétek kopottak és mielőbb sort kell keríteni a cserére. A fémes hangot a fékbetét nagy mértékű kopása okozza, mivel a biztonsági perem a féktárcsához ér. Intő jel, ha fékezés közben nehéz egyenesben tartani az autót. Ekkor nagy valószínűséggel az egyik oldalon nem elég erős a fékhatás, továbbá nem ugyanolyan mértékben kopnak a fékbetétek.

Ha lenyomja a féket és az autó rázkódni kezd, azt szintén komolyan kell venni. Ilyen esetben nem is feltétlenül az autó, hanem sokkal inkább a kormány rázkódik a sofőr kezében. Ez egyrészt kellemetlen, másrészt veszélyes. Ha ezeket a jeleket tapasztalja, akkor azt javasoljuk, hogy mielőbb menjen el egy szervizbe, ahol meg kell mutatni egy szakembernek. A fékbetét cseréjét nem szabad halogatni, mielőbb sort kell rá keríteni! Ha szeretne alkatrészt vásárolni, akkor azt javasoljuk, hogy látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba!