Hasznos tudnivalók az olajszint ellenőrzése kapcsán

Alapvetően kevés tennivaló, ellenőrizni való van az autón egy-egy hosszabb út előtt, de az olajszint ellenőrzés mindenképp hasznos. Ráadásul egyszerűen kivitelezhető, így még csak szervizbe sem kell mennünk, mi magunk is el tudjuk végezni.

A motorolaj ellenőrzés tudnivalóiról bővebb információkért katt ide! Az autóban lévő folyadékok sorából kiemelkedik a motorolaj. Legfőbb feladata a motor kenése, vagyis, hogy az egymáson forgó fém alkatrészek között vékony filmréteget hozzon létre, melyek így nem érnek össze és védve vannak az idő előtti elhasználódástól. Ezenkívül a motor optimális üzemi hőmérsékletének fenntartásában is komoly szerepe van. A hozzáadott speciális adalékanyagok pedig a korrózió ellen is védelmet nyújtanak. Érdemes tisztában lenni vele, hogy minden gépjármű rendelkezik egy bizonyos motorolaj fogyasztással. Ez abban az esetben is igaz, ha tökéletesen működik az összes alkatrész. A gyártók elmondása szerint könnyen előfordulhat, hogy több, mint fél liter elfogy ezer kilométerenként, azonban ez némileg mégiscsak túlzásnak tűnik. Általában évenként célszerű leellenőrizni az olajszintet vagy tizenöt-húszezer kilométerenként. Bizonyos korszerű típusoknál nem is kell ellenőrizni az olajszintet.

Némely típusok esetében a gyártók azt ajánlják, hogy leállítás után néhány perccel ellenőrizzük az olajat, amikor a motor még meleg. Ez viszont a ritkább eset, egyáltalán nem jellemző, inkább az az ajánlott, hogy hideg motornál ellenőrizzük az olajszintet, különben a forró alkatrészek és az olaj könnyen megégethet. Az ellenőrzés során arra is ügyelnünk kell, hogy vízszintesen álljon az autó. Ha az olajszint a minimum jelzés alatt van, amit egy nívópálcával tudunk ellenőrizni, akkor utántöltésre van szükség. Arra viszont figyelnünk kell, hogy ne töltsük túl az olajat, mivel az sem túl előnyös.