Házmelegítési opciók a megszokottakon kívül

Magyarországon a háztartások jelentős része gáz segítségével oldja meg otthonában a melegítést. Habár a gázüzemű központi fűtés és a gázkazán legelterjedtebb alternatívák, azonban ezeken túlmenően is vannak más opciók.

A házmelegítő alternatívákról itt olvashat bővebb információkat! Az LPG-t szemben a földgázzal, nem egyenesen a kazánba vezetik, hanem egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett tartályban tárolják. Az LPG-t egy generátoron vagy kazánon át vezetik, hogy a házban meleget szolgáltasson. A hagyományos fűtési típusokkal az a probléma, hogy jellemzően drágák és környezetszennyezőek is. Így nem csoda, hogy sokan inkább alternatív megoldásokat keresnek. Az egyik leghatékonyabb típus a geotermikus fűtés. Ennek a rendszernek a lényege, hogy a Föld természetes hőjét használja. A hőszivattyú szintén nagyon népszerű opció, mely egyre jobban elterjed. A hőszivattyú működési elve a hűtőszekrényével azonos. A hőszivattyú képes hűteni és fűteni egyaránt képes, ezért télen-nyáron nagy hasznát lehet venni.

A fával való fűtést sokan ódivatúnak tartják, azonban ez egyáltalán nem igaz. Elég csak belegondolni, hogy a kandallók és a pelletkályhák is fa égetésével működnek. A passzív napenergia fűtés szintén egyre populárisabb megoldás. A megfelelően tervezett passzív napelemek nagy mértékben hozzá tudnak járulni a fűtési költségek csökkentéséhez. Nem csupán a fűtési rendszer fontos, hanem az is, hogy a szigetelés rendben legyen, ugyanis enélkül bármennyire is korszerű az otthon fűtése, a hő könnyedén el fog szökni a falakon, nyílászárókon és a födémen keresztül. Éppen ezért érdemes komplex megoldásban gondolkodni. Ha szeretne bővebb információkat megtudni, akkor érdemes a gazszerelo-futesszerelo.hu weboldalon tájékozódni!