Hogyan kerülhető el a szén-monoxid mérgezés?

A szén-monoxid mérgezések jelentős része elkerülhető lenne, azonban a mai napig minden évben előfordulnak tragikus esetek. Az egyik legnagyobb probléma a gázberendezések és vezetékek rendszeres ellenőrzésének hiánya, aminek hiányában megtörténik a szén-monoxid mérgezés, sokszor végzetes következményekkel járhat.

A szén-monoxid mérgezés elkerülésével kapcsolatban ide klikkelve tudhat meg bővebb információkat! A gázkészülék szakszerű és rendszeres karbantartásával, valamint a helyes üzembe helyezéssel, folyamatos szellőztetéssel megakadályozhatók lennének a tragédiák. Sokan ennek ellenére elhanyagolják a rendszeres karbantartást, ami végzetes hiba lehet. A szén-monoxid ugyanis veszélyes vegyület, mely az éltető oxigént kiszorítja és sokszorosan ráakaszkodik a hemoglobinra és bejut a szövetekbe és vérkeringésbe. Minél több szén-monoxid kerül az emberi szervezetbe, annál több kellemetlen tünettel kell számolni. Harminc százalékos gáz belégzés esetén fejfájás és erős szédülés jelentkezik. Sokan ezeket a tüneteket egyszerű rosszullétnek gondolják és ahelyett, hogy elhagynák a lakást, ledőlnek pihenni, ami végzetes lehet.

Az ötven százalékos koncentrációt meghaladó szervezet nem képes tovább nélkülözni az oxigént, aminek következtében agyi károsodás állhat be és végül halál. Ha gázberendezése van és a lakásban többen is ugyanazokat a tüneteket tapasztalják, akkor mielőbb el kell hagyni a lakást. Ezenkívül nem szabad félvállról venni a rendszeres ellenőrzéseket sem, továbbá egy szén-monoxid érzékelő beszerzése is hasznos lehet, ugyanis baj esetén a szerkezet hangos sípolással figyelmeztet a veszélyre. Szén-monoxid veszély esetén mielőbb el kell hagyni a házat és kihívni egy szakembert! Ne feledje, a megelőzés életet menthet!