Hol és hogyan érdemes komposztálni?

Sokan nyúlnak a szerves vagy műtrágyához, ha a talaj tápanyagtartalmának növeléséről van szó, ugyanakkor a komposzt is teljesen jó erre a célra, ráadásul olcsóbb választásnak is bizonyul. A komposztálásnak köszönhetően körforgásban tartható a biológilag lebomló anyagok jelentős része.

Hogyan komposztáljunk kérdés sokak esetében felmerül. Nem érdemes sebtében nekiesni, hanem érdemes alaposan átgondolni a folyamatot. Elsődlegesen a helyet kell kiválasztani. Célszerű könnyen megközelíthető helyre építeni, valamint a jövőbeni jó kapcsolat érdekében a szomszédokra is érdemes gondolni, ezért legalább fél méterre az ingatlan határtól érdemes kijelölni a komposztálás helyét. Olyan helyet érdemes kijelölni, amely különféle eszközökkel, például talicskával is könnyedén megközelíthető. A legjobb, ha a komposztáló közvetlenül a talajra kerül, így a mikroorganizmusokkönnyen hozzáférhetnek a komposzthoz. Viszont a rágcsálók elleni védelemre mindenképp időben gondolni kell, ezért a komposztáló alját érdemes ráccsal ellátni. Ezt megelőzően meg kell lazítani a talajt. A kő, aszfalt és beton alapok nem megfelelőek a komposztáló alá.

A komposztáló tartalma igazán gyorsan rothadásnak indul abban az esetben, ha napra helyezi, esetleg félárnyékba. Ez mindenképp előnyös, hiszen a komposztálónak szüksége van napra, hogy a benne lévő víztartalom el tudjon párologni. Viszont túlzásba sem szabad esni, ugyanis nem száradhat ki teljesen a komposztáló. A levegőmozgás fontos, de a nagy szél egyáltalán nem előnyös, ezért erre mindenképp figyelmet kell fordítani. A legegyszerűbb talán az, ha beszerez egy kifejezetten erre a célra kialakított komposztálót. Ennek érdekében célszerű ellátogatni a sunikft.hu weboldalra és megtekinteni a kínálatot!