Hova utazzunk Horvátországban?

Horvátország 1185 szigettel, 5835 km-es partvonallal rendelkező ország. Ebből is látszik, hogy déli szomszédunk számos várost és szigetet, különböző karakterű és árfekvésű tengerparti városokat, és rengeteg szállást kínál. Sok honfitársunk keresi fel a nyári szezonban Horvátországot, már bejáratott, vagy új helyekre indulva.De hova is utazzunk Horvátországba? Kinek mely utazási célpontok ajánlhatók ebben a csodálatosan szép országban?

Természetesen mindenkinek más és más igényei vannak. Akik autóval mennek, azoknak fontos lehet a közelség, a könnyű eljutás ez esetben Isztriát, vagy a Kvarner-öblöt válasszák, pl. szóba jöhet Crikvenica, a Krk-sziget, Novigrad, Novi Vinodolski, Senj, Opatija, vagy a Vir-sziget, de a Vir-sziget esetében vegyük figyelembe, hogy a vélemények enyhén szólva megoszlanak róla. Vonattal még Dalmácia is elérhető: a MÁV a nyári szezonban rendszeresen indít alvókocsis járatokat Splitbe, mely maga is szép, és ahonnan csodálatos dalmáciai városok és szigetek könnyen elérhetők busszal vagy hajóval (pl. Trogir, Omis, Brac-sziget). Akik kocsival utaznak, azoknak is megérheti a hosszabb út a csodálatos, Isztriától sokban különböző Dalmáciába.

Fiataloknak fontosak lehetnek az éjszakai szórakozási lehetőségek is: Horvátország „bulis helyei” pl. a Pag-sziget, Hvar-sziget, Split, Pula vagy Porec.

Ha a tengerparton való fekvés helyett várost nézni, a környéken szép helyekre kirándulni is szeretnénk, akár minden nap más tengerparton napozni, akkor a már említett Split és a hozzá közeli Omis vagy Trogir mellett Pula vagy Rovinj is jó választás lehet.

Horvátország - Omis
Horvátország – Omis

Horvátország nem a homokos tengerpartjairól ismert, de azért itt is található. Homokos tengerpart Horvátországban például Opatijában, Crikvenicában, Medulinon, a Rab- és Pag-szigeten van.

Búvárkodáshoz remek helyek: Brac-sziget, Kornati-szigetek, Rovinj, Hvar-sziget. Több helyen hajóroncsok is találhatók, persze azok kizárólag haladóknak.

A Horvátországba autóval útnak indulóknak az oda- vagy visszaúton érdemes a 92 lenyűgöző vízeséssel rendelkező Plitvice Nemzeti Parkba kitérőt tenni, pláne, azoknak, akik még nem voltak ott korábban.