Hűtőventillátor szerepe az autóban

Nagy bajban lennénk, ha az autóban nem lenne hűtőventillátor, ugyanis pillanatok alatt felforrna a hűtővíz, még hozzá nem csak hosszabb úton, hanem akár a dugóban ülve is, mivel a hűtőventillátor ekkor is folyamatosan működik optimális esetben.

Hűtőventillátor meghibásodása esetén nagy bajban vagyunk, már abban az értelemben, hogy veszélyes ilyen állapotban az autóval közlekedni. Magának a hűtő rendszer meghibásodásának számos jele és tünete lehet. Abban az esetben, ha meghibásodik a hűtőventillátor az az egyik legkomolyabb probléma, ugyanis ebben az esetben veszélyes beülni az autóba és bárhova menni vele. Természetesen vannak apró trükkök, amivel a túlmelegedést lassítani lehet, ilyen például a letekert ablak vagy a légkondi használata. Ugyanakkor ezek a trükkök maximum arra jók, hogy rövid ideig késleltesse a motor felmelegedését és eljusson a legközelebbi szervizig. Az is elképzelhető, hogy a hűtő rendszerrel több probléma is akadt és ezért nem hűl le a motor. Időnként szükség van egy tisztításra és a hűtővíz cseréjére.

Ritka, hogy egy laikus rájöjjön a hiba okára, így mi mindenképp azt javasoljuk, hogy látogasson el egy szervizbe, ahol pontosan meg tudják mondani a hiba okát. Olykor az okozza a problémát, hogy a vízpumpa nem keringeti rendesen a hűtővizet. Egy azonban biztos, ha a hűtőventilátor zajosan működik, akkor valami nagyon nincs rendben vele. Márpedig, ha rendellenesen működik, akkor minél előbb lépéseket kell tenni az ügyben. Számtalan tippet tudnánk még adni, azonban a legbiztosabb, ahogy már említettük, hogy szakember megállapítja a probléma okát és szükség esetén alkatrész cserét javasol. Minőségi alkatrészeket az alkatreszek.com weboldalon talál kiváló árakon, továbbá hasznos információkat is találhat a témában.