Kinek és miért kötelező az 1.3 ADR oktatás?

Legyen szó teherautó vagy személygépjármű vezetéséről, csak a megfelelő tudás és az ezt igazoló dokumentumok birtokában lehetséges a gépjármű vezetése. Az ADR egy speciális bizonyítvány, amelyre akkor van szüksége a gépjármű vezetőjének, ha a veszélyes árut szállító gépjárművet vezet.

ADR 1.3 kapcsán fontos információ, hogy a veszélyes áru szállításával kapcsolatban minden személyt a felelősségének és feladatának megfelelően kötelező oktatásban részesíteni. Az ADR bizonyítványra 1979 óta van szükség hazánkban, ugyanis ekkor került sor az európai megállapodás aláírására, illetve kihirdetésére. Az oktatásnak három részből kell állnia, melyek az általános tájékoztató oktatás, a munkakörre vagy feladatra szakosított oktatás, valamint a biztonsági képzés. Az 1.3-as ADR oktatásmegtartásának körülményeit nem szabályozza rendelet, ezért elektronikus formában is megtartható. Nincs szükség tanfolyam rendszerű oktatásra, amely mindenképp előnyös. A képzésről készült igazolást a munkáltató állítja ki. A jármű vezetőjének ezt magánál kell tartania.

ADR
ADR

Az oktatást nem elegendő egyszer elvégezni, időről-időre, vagyis legalább kétévente ismeretfelújító képzésen kell részt venni, melynek keretein belül az előírásokban történt változásokkal kell megismerkedni. Az ADR online oktatás akár az Ön cégében is egyszerűen megvalósulhat Egyedi Csaba ADR tanácsadó jóvoltából! Érdemes tisztában lenni vele, hogy ADR tanácsadó alkalmazása minden olyan vállalkozás számára kötelező volna, amely veszélyes áru szállítással foglalkozik. Erről az ADR 1.8.3 előírásai, valamint a 25/2014 (IV.30) NFM rendelet szól. Ha szeretne bővebb információkhoz jutni, akkor mindenképp azt javasoljuk, hogy látogasson el a hiperiontech.hu weboldalra!