Magyarország egyik legnépszerűbb gyümölcse a barack!

Magyarország egyik legnépszerűbb gyümölcse a barack, gyakorlatilag az ország egész területén megterem, kedvelt kerti növény. Európában először a középkorban kezdték el termeszteni a kertekben és gyors népszerűségre tett szert. Fája nem nő túl nagyra, ezért sokan ültetik családi, hétvégi házuk kertjeibe.

Bár fagyra enyhén érzékeny, általában bő termő. Megkülönböztetjük az őszi vagy más néven francia barackot, a kajszibarackot és a kopasz barackot vagy más néven nektarint. A legigénytelenebb közülük az őszibarack, a kajszi fák a fagyra sokkal érzékenyebbek. Magyarországon nagy barack ültetvények is találhatók, ezek nagy része exportra megy, egy részükből pedig gyümölcslé készül. Vízigényes növény, a tápanyag szegény talajt rosszul tűri, szükséges a trágyázása és az öntözése. Kártevői a cserebogár, különféle pockok és a mezei nyulak.

A növényt megtámadhatják különféle levéltetvek, barackmolyok és a lisztharmat. Öntermékeny, tehát akár egyetlen barackfajtát is ültethetünk a kertünkben, nincs szükség egy másik fára a beporzáshoz. Gyümölcse nagyon egészséges, rostokban gazdag, lédús gyümölcs. Magas vitamintartalma miatt az egész család számára ajánlott a fogyasztása. Sok benne a C-vitamin, ezenkívül tartalmaz A vitamint és B1 valamint B2 vitaminokat. Ásványi anyag tartalma sem elhanyagolható. Egészségügyi hatásai közismertek, segíti az emésztést, lenyomja a vérnyomást és jó hatással van a különböző szívbetegségekre.