Melyik kültéri macskariasztó a leghatékonyabb?

Noha általában teljesen természetesnek vesszük, hogy a kutyákkal ellentétben a cicák szabadon járkálhatnak a környéken, épp amerre a kedvük tartja, ez bizony olykor igen sok kellemetlenség forrása tud lenni. Problémát jelenthet a szőrhullatás, de az ürülékük is gondot okozhat. Egyáltalán nem egyszerű azonban távol tartani őket a portánktól.

Még annak ellenére sem, hogy ma már több fajta kültéri macskariasztó közül is választhatunk. Ezek közt ugyanis akadnak kiváló hatásfokkal rendelkezők és olyanok is, amik meglehetősen kétséges kimenetellel kecsegtetnek, vagy épp roppant drága bekerülési költséggel rendelkeznek. Ezért aztán még mielőtt a beszerzés mellett határoznánk, alaposan nézzük át a kínálatot és tájékozódjunk, melyik metódus milyen előnyökkel rendelkezik. A legnagyobb vita az ultrahangos változatot övezi, tudniillik az ilyen kültéri macskariasztó esetében a hatásmechanizmus nincs tudományos tényekkel alátámasztva. Ugyan a beszámolók alapján olykor hatékony lehet, ha emellett határozunk, akkor törekedjünk a legjobb minőségre.

A legegyszerűbb módszert az jelenti, ha fizikai akadályt képezünk a kóbor cicák számra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kerítés tetejére – szigorúan kifejezetten erre a célra készült, műanyag – tüskéket helyezünk. Ez a kültéri macskariasztó nem csak eredményes, hanem kifejezetten időtálló is, ám azzal számoljunk, hogy nagyobb porta vonatkozásában igen komoly kiadással jár a telepítése. Amennyiben csak egy kisebb területet szeretnénk elzárni a kóbor állatok elől, akkor a spray, illetve a por lehet a legkézenfekvőbb. Ez a fajta kültéri macskariasztó ártalmatlan, ám eredményesen távol tartja a cicákat. A legbiztosabb módszer a teljes kert védelmére kétségtelenül a mozgásérzékelővel ellátott vízsugaras permetező. Ez ugyanis egy olyan kültéri macskariasztó, ami minden illetéktelen jószágot távol tart.