Mi Horvátország pénzneme?

A „Kuna” jelentése nyest, menyétszerű állat, akinek bundáját a horvátok sok évszázaddal ezelőtt fizetésként használták. A „lipa” szó hársfát jelent, de itt nem ismerjük a kapcsolatot! Ez a kettő Horvátország pénzneme.

Horvátország pénzneme és annak minden információi megtalálhatók az axa-assistance.hu weboldalon, tehát nézzen be hozzánk és itt mindent megtudhat. A Kuna 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 és 1000 bankjegyekben jelenik meg, és 1, 2, 5 és 25 (25 Kn nagymértékben megemlékezés) érméi vannak. A Lipa 1, 2, 5, 10, 20 és 50 érmékben kerül forgalomba. Sokak véleménye szerint a kuna túlértékelt, de ennek ellenére stabil valuta. A kuna és a különböző világpénzek közötti aktuális árfolyam a Horvát Nemzeti Bank honlapján található. Alternatív megoldásként előfordulhat, hogy nem látja szükségét a horvát kunáknak az utazása előtt – ami tökéletesen érthető. Ebben az esetben első tanácsunk az lenne, hogy inkább bankkártyát/készpénzkártyát vegyünk. Ezzel elkerülhető, hogy nagy mennyiségű készpénzzel utazzanak, és az ATM-ek Horvátország szinte minden üdülőhelyén, városában, bankokban, szupermarketekben, repülőtereken és másutt könnyen elérhetők. Még a kis szigeteken is általában van legalább egy ATM. Ez valóban az egyik legegyszerűbb pénzszerzési mód Horvátországban.

Amint egy idegen kártyát helyeznek a gépbe, nagy valószínűséggel választani fognak a nyelvek közül – nincs szükség a horvát nyelvű menükben való navigálásra. A kapott átváltási árfolyam meglehetősen jó lesz, és csak kis szolgáltatási díj lehet felszámolva, amely az otthoni bankjától függ – érdemes utazás előtt ellenőriznie azt. A helyi bankok emellett működési díjat is felszámíthatnak. Ha meglehetősen sokat utazik külföldre, érdemes utánanéznie, hogy talál-e otthoni bankot, amely olyan bankkártyát biztosít Önnek, amely nem számít fel díjat (vagy csak nagyon alacsony díjat számol). További részleteket weboldalunkon talál.