Milyen tudásanyag sajátítható el egy FAM tanfolyam keretében?

Az elektronika és elektrotechnika iránt érdeklődők rengeteg szakosodási lehetőséggel számolhatnak, így biztosan mindenki megtalálja azt az ágazatot, ami hozzá a legközelebb áll. Sokan talán nem is gondolnák, de még az olyan specifikus területeken, mint amilyen a kisfeszültségű mérőhelyek telepítése és karbantartása is külön szakembert igényel.

Az ehhez szükséges végzettség a FAM tanfolyam teljesítésével szerezhető meg. Jó hír, miszerint egy ilyen képzés nem csupán jól szervezett, de koncentrált is, így a 25 tanórányi tudásanyag elsajátítására mindösszesen 3 alkalom elegendő. Természetesen, mivel bizonyítvány megszerzése képesítő vizsgához kötött, így elengedhetetlen a megfelelő előképzettség ahhoz, hogy részt vehessünk a FAM tanfolyam óráin. Villanyszerelőként – illetve a meghatározott szakmák birtokában – azonban ezt bármikor megtehetjük. Ugyancsak tartsuk szem előtt, hogy kikötés a gyakorlati idő megléte is, ez 1 évben van meghatározva. A fő kérdés azonban egyértelműen az, miért is előnyös a FAM tanfolyam elvégzése.

Nos, elsősorban azért, mert a villamosenergia fogyasztók mérőhelyeinek telepítése, karbantartása tipikusan egy olyan feladatkör, amire mindig szükség van. Ennek megfelelően a FAM tanfolyam segítségével megszerezhető végzettség egy olyan szakmát takar, amire folyamatosan nagy a kereslet, így pedig versenyképes fizetéssel is jár. A képzés során elsajátíthatjuk a specifikus elektromos rendszerek alapjait, a mérőegységek telepítésének és karbantartásának lépéseit. Emellett a FAM tanfolyam szerves részét képezi a diagnosztikai módszerek megismerése. Ehhez speciális mérőműszereket kell alkalmazni, illetve kardinális lépés a kapott adatok elemzése, illetve dokumentálása is. A feladatkör tehát meglehetősen komplex és változatos, ami szintén pozitívumnak tekinthető, főképp, ha keressük a folyamatos kihívásokat.