Minőségi hangfalszett választás

A hangfalszett kiválasztása nem egyszerű feladat, ha nincsenek tapasztalataink ezen a téren. Minden esetben a tiszta hangzás a legfontosabb; mindenki szeretné egy valódi koncerten vagy hangversenyen érezni magát, így a mesterkélt torzuló hangok elfogadhatatlanok.

A hangfalszett összeállítása során elsődlegesen a szoba adottságait kell figyelembe vennünk; kevesen engedhetik meg maguknak, hogy külön zeneszobát tartsanak fenn, így a legtöbb esetben a zenecucc a nappaliba vagy a saját szobába kerül. A hangfalszett igencsak helyigényes dolog, ezért érdemes úgy elhelyezni, hogy az a lehető legjobban illeszkedjen a szoba környezetébe. Léteznek olyan álló megoldások, amelyek kifejezetten kis helyet igényelnek. Kisebb nappalik esetében ezek alkalmazása remek ötletnek bizonyulhat.

A hangfalszett kiválasztása során több döntést is meg kell hoznunk. A hangdoboz kiválasztása során sokan döntenek a legegyszerűbb zárt megoldások mellett. Ezek kisméretű dobozban helyezkednek el, a méretezi hibák vagy hiányosságok kevésbé rontják a hangminőségüket. Hátrányként el kell mondani róluk, hogy magasabb alsó határfrekvenciával és gyengébb basszussal rendelkeznek. A zárt hangdoboz otthoni felhasználásra a legtöbb esetben tökéletes megoldást jelent, hiszen aligha szeretnénk a lakásban kihasználni a basszus maximális teljesítményét. A tiszta hangzásnak köszönhetően nagyszerű zenei élményt nyújthat.

Ha a basszus hangereje és dinamikája a fontos, az esetben basszreflex hangdoboz előnyös választást kínál; a dobos kifejezetten nagy hangnyomásra képes. Az ilyen típusú hangdoboz hatványozottan érzékeny a méretezésre, így a rendszerint kissé nagyobb méretre van szüksége. Ha ezt a típust válasszuk, tartsuk szem előtt, hogy alacsony frekvenciákon a membrán működése nem tökéletes.