Mire jó a honlap elemzés?

Egy honlap teljesítményét természetesen sokféle szempontból lehet megítélni, de általában elsőként majd mindenki a honlap különböző keresőszavakra mutatott teljesítményét szokta érteni alatta: nevezetesen hogy a weboldal hányadik pozícióban jön fel a keresőkben, alapvetően a google keresőjében. Ezen elemzés keretében mind a honlap szerkezet, mind a honlap tartalma tüzetes vizsgálat alá esik és a különböző kapcsolati hálók is felderítésre kerülnek.

A fentiek mellett persze számtalan szempontból elemezhetünk egy weboldalt egy honlapot, például megnézhetjük, hogy logikus-e a felépítése, szabványos-e, mekkora a konverzió a honlapon. Ez azt jelenti, hogy megvizsgáljuk a látogatók hány százaléka vásárol valamit, rendel meg valamit a weboldalon, a webáruházban. De megvizsgálható, hogy milyen strukturális hibák miatt hagyják ott a honlapot a látogatók, miért hagyják el fizetés nélkül a kosarat, miért torpannak meg egy már majdnem teljesen kitöltött ajánlatkérő űrlap elküldése előtt.
Ha például egy webáruházat vizsgálunk, ott lehet cél a maximális költés kikényszerítése. Vajon miért csak elemlámpát vesznek a vevők a webáruházban, miért nem vesznek hozzá rögtön elemeket is, növelve a webáruház profitját? Mindennek oka van.

Egy honlap esetében persze egészen más szempontok is szóba jöhetnek. Ma már Magyarországon is több tucat jogszabályt kell figyelembe venni egy weblap, egy webshop üzemeltetőjének. És ma már a bírságok is számottevőek, akár 10 millió forint büntetésre is számíthat az a honlap tulajdonos, honlap üzemeltető, aki nem az előírásoknak megfelelően végzi tevékenységét az interneten. Egy jogi elemzés esetében megvizsgálható, hogy a vonatkozó szabályoknak megfelelnek-e a honlapon alkalmazott megoldások, az előírt dokumentumok megvannak-e és a megfelelő információkat tartalmazzák-e?

De vizsgálható egy webes megoldás, egy honlap pusztán biztonsági szempontokból. Vajon feltörhető-e a honlap, kinyerhetőek-e belőle adatok, adatstruktúrák nem illetékes userek számára? A weboldal biztonsági kockázatai nagyon sokfélék lehetnek és egy megelőző vizsgálattal komoly kártól, kártérítési kötelezettségtől mentesítheti magát az üzemeltető.

A honlap elemzés bár szakértő bevonását igényli általában, komoly teljesítményjavulást eredményezhet, illetve komoly károktól, büntetésektől mentesítheti a honlap üzemeltetőjét.