Mit érdemes tudni a fagyállókról?

A hideg idő beköszöntével az autót is fel kell készíteni a mínuszokra. Ennek részét képezi a fagyálló folyadék beszerzése és autóba töltése. Az alábbiakban bővebben szót ejtünk a fagyállókról, továbbá azt is eláruljuk honnan érdemes rendelni!

Fagyállók nélkülözhetetlenek a tél folyamán az autósok számára. Sokan nem feltétlenül vannak tisztában vele, hogy a fagyállókat sem lehet bármeddig tárolni, ugyanis idővel tönkre mennek. Éppen ezért két évente vagy 55 ezer kilométerenként cserélni kell a megszokott kék színnel rendelkező, etilén-glikol alapú folyadékot. A fagyálló folyadék az autó hűtőrendszerében tesz nagy szolgálatot. A motorban működés közben felesleges hőmennyiség keletkezik, amit valamilyen folyadékkal lehet elszállítani. Így akár 30-40 százaléknyi hőt is el lehet szállítani. A víz is jó megoldás lehetne, viszont télen hamar megfagyna, aminek komoly következményei lennének. Ha a hűtőrendszerben megfagyna a folyadék, az visszafordíthatatlan károkat okozna az autóban, éppen ezért glikol bázisú fagyállóra van szükség.

A fagyálló hűtőfolyadék összetevői közt vizet, speciális etilén-glikolt és különféle adalékanyagokat találunk. A fagyállók jó hővezető képességgel és megfelelő dermedésponttal rendelkeznek, továbbá védenek a korróziótól és kenik a vízpumpát. Nagyon fontos, hogy a fagyálló tartály kupakját kizárólag hideg motornál szabad levenni, különben komoly sérüléseket lehet szenvedni a forró hűtőfolyadék miatt. Ha bizonytalan a fagyálló cserét illetően, akkor érdemes szakemberre bízni a munkát. A szakember a fagyálló kiválasztásában is segítségére lehet. Fontos, hogy kizárólag kiváló minőségű fagyálló folyadékot szerezzen be. Bővebb információkért érdemes ellátogatni az alkatreszek.hu webáruházba!