Mit tehetünk, ha az autó útközben lesz műszaki hibás?

Abban az esetben is előfordulhat, hogy egy hosszabb út során valamilyen meghibásodásból kifolyólag megáll alattunk az autó, ha korábban minden műszaki állapotfelmérésen gond nélkül átment és minden szükséges szervizt időben elvégeztetünk. Ha műszaki hibát tapasztalunk útközben, akkor fontos tudni, hogy mit szükséges tenni, ahelyett, hogy rögtön bepánikolnánk.

Az útközbeni műszaki hiba kapcsán itt érhet el bővebb információkat! Talán a legfontosabb és egyben leghasznosabb tanács, hogy műszaki hiba esetén semmi esetre sem essünk pánikba. Próbáljuk meg az úton tartani az autót, figyeljünk a közlekedés többi résztvevőjére és kapcsoljuk be a vészvillogót, ezáltal jelezve, hogy nincs minden rendben a gépjárművel. Igyekezzünk védett helyre kormányozni az autót, és amint lehet álljunk meg. A legjobb, ha egy parkolóban vagy valamilyen pihenőhelyen tudunk leállni. Ha erre nincs lehetőség, akkor egy kapubeálló vagy bekötőút is megfelelhet. Ha az autópályán tudtunk megállni a megállni a leállósávban, akkor vegyünk fel láthatósági mellényt és hagyjuk el az autót, mivel amellett vagy abban tartózkodni rendkívül veszélyes.

Ha biztonságos helyen állunk és nem kell attól tartani, hogy belénk rohan egy autó, akkor elkezdhetjük feltárni a hiba okát. Nagyon gyakran nem az autó műszaki állapota okozza a leállást, hanem a saját feledékenységünk. Például elfelejtünk tankolni és emiatt áll meg a gépjármű. Ekkor el kell jutnunk a legközelebbi benzinkútra, már persze, ha elérhető közelségben van egy. Esetleg megkérhetünk egy ismerőst, hogy hozzon nekünk egy kanna benzint. Az autó több száz alkatrészből áll, így az sem kizárt, hogy még az igazán precíz szerelő sem vett észre egy apró elváltozást, ami bajra utalt. Ekkor nem tehetünk mást, mint szervizbe szállíttatjuk az autót.