Mitől függ a szelídgesztenye ár?

Ha kellene mondani egy olyan őszi-téli csemegét, amit mindenki szeret, akkor szinte biztosan a gesztenyére érkezne a legtöbb szavazat, méghozzá jó okkal. Ugyanis ha jól készítik el, akkor a világ egyik legfinomabb eledele, persze azért a megfelelő ízélményhez nem feltétlenül szükséges a hagyományos, faszenes megoldással sütni, otthon is kiváló eredményeket érhetünk el.

Ennél sokkal nagyobb dilemmát jelent a szelídgesztenye ár, ami napjainkban már folyamatosan meglehetősen magasnak mondható. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy egy-egy akciót leszámítva nem igazán lehet nyomott áron hozzájutni ehhez a csemegéhez és ha egy kicsit alaposabban megvizsgáljuk a dolog hátterét, arra is hamar rádöbbenünk, miért van ez így. A szelídgesztenye ár ugyanis sok mindentől függ, de bizonyos tényezők alapvetően meghatározzák ezt a kérdést. Az egyik ilyen a kereslet és a kínálat. Hazánkban még a legjobb években sem terem több 500 tonnánál, azonban ez a mennyiség közel sem elegendő ahhoz, hogy a kielégítse a fogyasztók igényeit.

Ezért aztán importra szorulunk, ami a szelídgesztenye ár alakulására nincs túlságosan jó hatással. A külföldről érkező csemege ára már csak a szállítás miatt is jóval magasabb, a fő kérdést tehát az jelenti, mikor – és milyen mértékben – árasztja el a boltok polcait a hazai áru. A problémát az okozza, hogy a gesztenye termesztése egy rendkívül nehéz és összetett feladat, ráadásul a végeredményre olyan tényezők is befolyással vannak, amire nem igazán van a gazdáknak ráhatása. Ennek tükrében pedig a hazai szelídgesztenye ár függ az aktuális időjárástól, a termőtalaj és a fajta minőségétől és persze a betegségektől is. Utóbbiak egyre nagyobb kihívásokat okoznak és a védekezés sikeressége meghatározó a szelídgesztenye ár szempontjából.