Működő távoktatási keretrendszer ETR CooSpace

Az ETR CooSpace online karrier kurzus és távoktatási ICT támogatás fontosabb mutatószámai a Szegedi Tudományegyetemen címmel tartott előadás Dr. Majó Zoltán egyetemi adjunktus az SZTE GTK Távoktatási és Informatikai Bizottságának elnöke 2007. január 25-én. Az ETR Coospace-ben mint működő távoktatási kertrendszerben nagy szerepet játszik a transzparencia elve.

Az ETR konferencián Dr. Majó Zoltán kifejtette, hogy az SZTE új rendszereinél előtérbe került a transzparencia. Három elv érvényesül az átláthatóság elvén. Először is a szervezet transzparens lehetővé teszi, hogy megismerjük az erőforrásokat és a célokat. Másodszor a folyamat transzparens az alkalmazott protokollokat mindenki számára ismerté teszi. Harmadszor pedig az eredmény transzparensnek köszönhetően érvényesül a felhasználók által elvárt igény. Dr. Majó Zoltán hozzá tette, hogy a transzparencia virtulalizálódik, így a térbeli, időbeli és információs kötöttség megszűnik.

Az SZTE GTK elégedettségi vizsgálatán fény derült arra, hogy 2002 és 2006 között naponta a számítógép előtt eltöltött órák száma nőtt. Arra a kérdésre válaszolva, hogy „Milyen gyakran ül számítógép előtt (n-193)?” a válaszokból a 2006-os évet alapul véve arra jutottak, hogy a számítógép előtt töltött órák száma 2006-ban is nőtt. A válaszadók mindössze pár százaléka használja kevesebb, mint heti rendszerességgel a számítógépet, míg társaik heti, de inkább napi szinten kimagaslóan több órát töltenek a számítógép előtt. A napi szinten megnövekedett számítógép előtt töltött órák alapján Dr. Majó Zoltán a transzparencia elvével kapcsolatos feladatokat emelete ki.

Ezek között szerepel az adminisztráció újjászervezése, a média törések megszüntetése, az önkiszolgáló rendszerek kialakítása, valamint a személyre szabott ügyfélkiszolgálás. A CooSpace távoktatás képzésének színvonalát a legtöbb válaszadó jó minősítésre értékelte.

Forrás: http://www.etr.hu/hu/2531/ETR_Coospace._.___Majo_Zoltan__SZTE.page