Munkavédelmi cipők – Mit érdemes tudni róluk?

Bizonyos munkakörök megkövetelik a munkavédelmi ruházat és cipő használatát. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen típusú cipőt választunk.

Munkavédelmi cipők kiválasztása során könnyű rossz döntést hozni, így adunk pár tanácsot mire érdemes odafigyelni. Alapvetően a tapasztalatok azt mutatják, hogy a többség kizárólag az árat nézi, ha munkavédelmi cipőt kell választani. Általában a „minél olcsóbb, annál jobb” elv érvényesül. Ezzel a legnagyobb probléma, hogy ez a minőségen is megmutatkozik. Holott mindössze két-három ezer forint is komoly különbséget jelent. Viszont a jó minőség is egyszer tönkremegy, ugyanis bizonyos munkakörök szinte eszik a munkavédelmi cipőket Az sem mindegy, hogy milyen munkához választ az ember munkavédelmi cipőt. Egy olyan terepre, ahol például megvan az esély rá, hogy éles tárgyba lép az ember, ott vastag talpú cipő használata ajánlott. A vegyszeres környezetben komoly fizikai hatásoknak van kitéve a cipő, így érdemes bőr külsejű cipőt vásárolni.

Sokan úgy vélik, hogy a munkavédelmi cipőt felesleges takarítani, elvégre ezek csak munkáscipők. A munkavédelmi cipő azonban ugyanolyan cipő, mint a többi, így nem árt időnként kitisztítani, kezelni a felületét. Ha a cipőre odafigyel és tisztítja, akkor nagyságrendekkel meghosszabbítható az élettartalma. Sokan keresnek vízálló cipőt, azonban a gumicsizmán kívül más effajta lábbeli nem létezik. Ezek a vásárlók sokkal inkább a vízlepergető cipőket keresik. Ezeket kültéren, esőben is nyugodtan lehet használni, azonban egy kis patakban állva, ne várjunk csodát ezektől se. Mivel munkavédelmi cipőben az ember akár 10-12 órát is dolgozik, alaposan meg kell gondolni a méretet. Bővebb információkért látogasson el a munkavedelem-mindenkinek.hu weboldalra.