Példanélküli fejlesztések a győri Audinál

A magyar autóipar egyik legjelentősebb képviselője úgy döntött tovább halad a környezettudatosság útján és létrehozza Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkját. A számok egyedülállók: 35 ezer napelem 160 ezer négyzetméteren.

A tetőnaperőműről itt olvashat bővebben.  Az Audi neve magyar viszonylatban mára összefonónodott Győrrel, ahol 1993-ban kezdte meg működését. Az Audi Hungaria Zrt. jelenleg tizenháromezer alkalmazott számára biztosít munkát. A gyár az elmúlt években folyamatosan fejlődött, ezt mutatja az is, hogy a gyár adja a teljes magyar export kilenc százalékát. Ezzel az eredménnyel Magyarország második legnagyobb exportőrének számít. A cég folyamatosan igyekszik megújulni, valamint a környezettudatosságra is odafigyelni, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy Európa legnagyobb tetőnapelem-parkját hozzák létre, mely 35 ezer napelemet fog számlálni 160 négyzetméteren. A gyár 2020 elejére akarja befejezni az ezzel kapcsolatos munkálatokat. A napelem-park a cég két logisztikai központjának tetején fog majd elhelyezkedni. A munkát már augusztusban megkezdik.

Ennek a törekvésnek köszönhetően hatezer tonnával kevesebb szén-dioxid kerül majd a levegő, így maga Győr városa is egészségesebb levegővel rendelkezik majd. A gyár nem először tesz környezettudatos lépést, ugyanis az energiaellátásuk hetven százalékát geotermikus energiából nyerik, ezenkívül a hulladék 99,5 százaléka pedig újrahasznosításra kerül. A gyár hosszútávú céljai közt szerepel, hogy egyáltalán ne bocsásson ki szén-dioxidot. Az Audi motorjai nem csak magában az Audiban, hanem számos más autóban is megtalálhatóak. Tavaly összesen majdnem 2 millió motor készült el a győri gyárban, ezenkívül 100 ezer jármű gördült le a gyártósorról.