Szennyvíz fűtheti a TIK épületét

A Szegedi Tudományegyetem az Indonéziai Egyetem zöld egyetemeket rangsoroló felmérésén a 19. helyet érte el 2014-ben. Magyarországon az SZTE-hez legzöldebb eső város a listán a Debreceni Egyetem a 187. helyen, majd őt követi a Szent István Egyetem a 269. helyen.

Szabó Gábor rektor elmondása szerint az SZTE a napelempark bővítésére további 390 millió forint támogatást nyert, ami tovább növeli a költséghatékony és környezetbarát működését. Gyarmati László a TIK igazgatója hozzátette, hogy ennek a világrangsornak témái között szerepel az energiatakarékosság, a klímaváltozás kérdése és a hulladékgazdálkodás is. Dr. Majó Zoltán gazdasági és műszaki főigazgató nyilatkozata szerint a fejlesztések következő lépésében a TIK épületét a városi szennyvízhálózat hője fogja fűteni.

A klinika parkja alatt futó szennyvízcsatorna hőjét akarják átvezetni a TIK épületébe. Dr. Majó Zoltán szerint az éves 300 millió forintos költséget a megújuló energia felhasználásával lényegesen csökkenteni tudnák. Maga a rendszer ráadásul hűtésre is alkalmas. A beruházás 170-180 millió forintba kerül, és 2015 októberére készülne el. A fejlesztéssel évente körülbelül 20-22 millió forintot lehetne spórolni, így a beruházás 7-9 év alatt térülne meg. A JATE Klub vécéit az időjárás lehetőségeihez mérten esővízzel fogják öblíteni. Dr. Majó Zoltán azt is elmondta, hogy a geotermikus energia használata, illetve a környezettudatosságra való ösztönzés, köztük a szelektív hulladékgyűjtés is hozzájárult az SZTE rendkívül nívós helyezéséhez a zöld egyetemek világrangsorában.

Szeged 37 épületet lát el geotermikus energiával, melynek kiépítése 1,25 milliárd forintba került, továbbá az egyetemi épületek tetején 800 kilowattos összteljesítményű napelempark működik, ami a legnagyobb az egész országban. Jelenleg az SZTE éves rezsiköltsége körülbelül 2 milliárd forint. Dr. Majó Zoltán szerint a fejlesztések és beruházások várhatóan 10 százalékkal fogják ezt a költséget csökkenteni.

Forrás: http://www.delmagyar.hu/roluk-irtuk/majo_zoltan/10092/