Szerelemlakat – a szerelem legjobb jelképe

A szerelmi lakat olyan lakat, amelyet a párok szerelmüket jelképezve hídhoz, kerítéshez, kapuhoz, emlékműhöz vagy hasonló köztéri eszközhöz zárnak. Jellemzően a szerelmesek nevét vagy kezdőbetűit, és talán a dátumot is felírják a lakatra, a kulcsát pedig kidobják (gyakran egy közeli folyóba), hogy a törhetetlen szerelmet jelképezzék.

Szerelemlakat rendelhető a gravirexpressz.hu weboldalon, tehát ha ön is meglepné párját egy ilyen személyre szabott lakattal, keressen fel minket és nem fog csalódni. A 2000-es évek óta világszerte egyre több helyen terjedtek el a szerelemlakatok. Az önkormányzati hatóságok ma már többnyire szemétként vagy vandalizmusként kezelik őket, és elszállításuk költséggel jár. Vannak azonban olyan hatóságok, akik felkarolják őket, és adománygyűjtő projektként vagy turisztikai látványosságként használják fel őket. A szerelmi lakat olyan szokás, amely során a szerelmesek lakatot rögzítenek a kerítésre, kapura, hídra vagy hasonló nyilvános berendezési tárgyakra, hogy jelképezzék örökké tartó szerelmüket. A szerelmi lakatok már jó ideje léteznek, bár eredetükre nincs biztos forrás. Európában a szerelmi lakatok a 2000-es évek elején kezdtek megjelenni. A szerelmi lakatok megjelenésének okai az egyes helyeken változnak, és sok esetben forrás nélküliek.

Rómában azonban a szerelemlakatok felszerelésének rituáléja a Ponte Milvio hídon Frederico Moccia olasz szerző I Want You című könyvének tulajdonítható, aki később bekerült a Hovoglia dite filmadaptációba. Azt mondják, hogy ha a „szerelem kezének” mindkét tagja nincs jelen, amikor a lakatot bezárják, a szerelem örökre összeomlik majd. Ezek a szerelmi lakatok a remény és az emberiesség kifejezői, összekötve az embereket szerte a világon azzal az egyetlen dologgal, ami mindannyiunkat összeköt: a szeretettel. További részletekért keresse fel a gravirexpressz.hu weboldalt.