Te tisztában vagy vele melyek a világ legmagasabb hegyei?

Az ember kíváncsi természet és sokunkban megvan egyfajta vágy az úgy mondd „legek” legyőzésére, meghódítására. Földrajzi tekintetben bőven akadnak olyan nevezetességek, amelyek méltán nevezhetők „legeknek”. Ha eddig nem tudtad, most eláruljuk melyek a Föld legmagasabb hegyei.

A világ legmagasabb hegye címet méltán érdemelte ki a Mount Everest, vagyis a Csomolungma, amely Tibet és Nepál határában nyúlik az ég felé. A Himalája megnevezés az ősi indiai szanszkrit nyelvből ered. Ennek jelentés a hó otthona. A Csomolungma tibeti eredeti megnevezés és azt jelenti, hogy a Föld istenasszonya. A hegycsúcs 8848 méteres magassággal rendelkezik. Rengeteg hegymászó tűzte ki célul, hogy meghódítja a világ legmagasabb hegycsúcsát, amit 1953-ban sikerült először véghez vinni. Sajnos sokan a csúcstámadás során életüket vesztették. A világ második legmagasabb hegye a Karakoram-hegység részeként a K2. A K2 megnevezés onnan származik, hogy a Karakorum-hegység felfedezése során Thomas George Montgomerie másodikként regisztrálta ezt a hegyet. Habár a második legmagasabb hegy a világon, valamiben biztosan megelőzi a Mount Everestet, ugyanis ezen a hegyen a legmagasabb a halálozási arány.

A világ harmadik legmagasabb hegycsúcsa a 8586 méter magas Kancsendzönga. A hegy az indiai és nepáli határon fekszik. Neve azt jelenti, hogy a hó öt kincse. A helyiek az öt kincs megnevezés alatt a drágakövet, az aranyat, az ezüstöt, a szent könyvet és a vetőmagot értik. A dobogóról ugyan lecsúszott, de a nyolcezer méter feletti hegyek listájára felkerült a Lhoce, mely szintén impozáns a maga 8516 méteres magasságával. A hegycsúcs tibeti neve azt jelenti Déli-csúcs, ami az elhelyezkedésére utal. Ha kedvet kapna valamelyik hegycsúcs, esetleg egy jóval kisebb meghódításához, akkor mindenképp érdemes utasbiztosítást kötni!