Védőprofil alkalmazásával komoly balesetek előzhetők meg

Hazánkban az építőiparban dolgozók vannak kitéve leginkább a komoly munkahelyi balesetek kockázatának, hiszen mind a körülmények, mind pedig a folyamatok során használt kiegészítők és gépek alkalmazása jelentős rizikóval jár. Emiatt aztán kardinális kérdést jelent az előírások pontos betartása és a munkavédelmi eszközök applikálása is. Ez azonban gyakorta problémás, lévén ezeket a lépések napjában akár többször is végre kell hajtani.

Olyan kivitelezéseknél, ahol betonacélvégekkel dolgoznak, a védőprofil szakszerű elhelyezése elengedhetetlen. Ennek több oka is, ám a legfontosabb kétségkívül a baleset-megelőzés. A kiálló végek tudniillik rendkívül hegyesek és a szerkezet ezzel párhuzamosan hihetetlenül merev. Ez a két tulajdonság egyben azt eredményezi, hogy rázuhanáskor óriási a komoly sérüléssel, olykor tragédiával végződő sérülés esélye. Védőprofil applikálásával a veszély nagymértékben csökkenthető. Olykor a védősapkával történő takarás is elégséges, ám hathatós eredményt elsősorban a védőprofil nyújt.

Egyfelől ezt akár vízszintes, akár függőleges irányban kiálló betonacélvégek esetében is használhatjuk. Ennél is többet nyom a latban, miszerint ha rázuhanás történik, akkor jóval nagyobb felületen oszlik el az ütközés, így csökken a súlyos sérülések esélye. Az EMPA vizsgálati jegyzőkönyv információi alapján a védőprofil kellő védelmet nyújt még 3 méter magasból történő zuhanás megtörténtekor is, 100 kg-os testtömeg esetén. Ugyancsak kardinális kérdés a gazdaságosság. Míg egyéb védelmi eszközök kapcsán jelentős dilemmát okozhat a költség, addig a védőprofil vonatkozásában ez nem jelenthet problémát. A kiemelten strapabíró kiegészítő ugyanis nem csak az időjárás viszontagságait viseli jól, de ezzel párhuzamosan akárhány alkalommal újra felhasználható, ezáltal roppant költséghatékony megoldást nyújt.