Yorkshire Terrier bemutatása

Az egyik legkisebb kutyafajta, az elmúlt évtizedekben nagy népszerűségre szert tevő Yorkshire Terrier. A köznyelvben általában Yorki néven emlegetett kistermetű eb tartása különösen a lakótelepi környezetben terjedt el. A macskánál is kisebb kutyafajta jól érzi magát akár kisebb panellakásokban is.

A Yorkshire terrier kutya kis termete ellenére rendkívül harcias is tud lenni, a család tagjaiért rajong, az idegenekkel szemben azonban igen barátságtalan. A macskákkal és más, akár nagyobb termetű kutyákkal szemben, gyakran agresszív és harapós. Ez elsősorban arra vezethető vissza, hogy eredetileg kisebb rágcsálók elfogására tenyészették ki. Kiváló jelzőkutya, az idegeneket hangos ugatással jelzi.  Marmagassága 20-25 centiméter, súlya 2-3 kilogramm. Általában 10-13 éves koráig él. Szőrzete hosszú és selymes, gyakori ápolást igényel.

Yorki kutyánkat lehetőség szerint naponta legalább három alkalommal sétáltassuk, mert csak így lesz egészséges, nyugodt természetű kutyánk. Okos kutyafajta, igényli a vele való foglalkozást is, általában gyorsan tanul, sok mindenre meg lehet tanítani. A gyerekeket szereti, ám kis termete miatt könnyű fájdalmat okozni neki, ebben az esetben könnyen odacsíp és kisebbeket haraphat is. Nagyon keveset eszik, ám ekkor lehetőség szerint a legjobb minőségű kutyatápot adjunk neki. Kis bélrendszere miatt a nagyobb csontok megemésztése problémás lehet a szervezetének, ezért csontokat lehetőség szerint ne adjunk neki.