Senj bemutatása

Az Adriai-tenger partján fekvő Senj városa az Adria egyik gyöngyszeme. Német nyelven a település neve Zengg. Rijeka és Zadar között fekszik, Rijekától alig 80 kilométerre. Senj már a római korban is létező település volt. 1196-ban püspökséget alapítottak a városban, innentől kezdve számít fontos településnek.

A középkorban virágzó tengerparti város volt, forgalmas kikötővel. A 19. században, miután a Rijeka-Karlovac vasútvonal elkerülte, veszített jelentőségéből. A délszláv háború után kezdett népszerűsége ismét növekedni. Senj, Horvátország egyik leghangulatosabb tengerparti kisvárosa, bájos kikötővel és csodálatos strandokkal. A város hamar a zömmel Európából érkező turisták kedvelt célpontja lett, sok ezren keresik fel minden évben. A nyári szezon már május elején kezdődik és tart egészen szeptember végéig.

A város legfőbb nevezetessége a 16. században épült Nehaj-vár. A városi múzeum Senj neves famíliájának, a Vukasovic családnak a palotájában működik, mely gótikus és reneszánsz stílusban épült, mindenképpen érdemes megnézni. Senj főterén áll a Frangepánok csodálatos palotája. A Nagyboldogasszony székesegyház szépséges épülete szintén sok látogatót lenyűgöz. A Senj felett magasodó Velebit-hegységben kirándulni is lehet, itt egy nemzeti parkot is találunk. Minden év augusztus elején kerül megrendezésre a Senj Nyári Karnevál, mely kellemes szórakozási lehetőséget kínál. A településtől nem messze fekvő csodálatos Plitvice-tavakat is feltétlenül érdemes felkeresni.