A gyepszőnyeg és a gyeptégla mibenlétéről

Van néhány tudnivaló a gyepesítést megelőzően, melyeket érdemes még annak megvásárlása előtt elolvasni, megtudni. A gyepesítés kapcsán a leggyakrabban az a kérdés merül fel, hogy gyeptéglát vagy gyepszőnyeget érdemesebb-e vásárolni.

Mi a különbség gyeptégla és gyepszőnyeg között?

Bár a gyepszőnyeg kifejezés elterjedtebb, viszonylag gyakran találkozhatunk a gyeptégla elnevezéssel is. A gyepszőnyeg és a gyeptégla szavak köznyelvben gyakorolt használata között tulajdonképpen nincs is lényegi különbség, ugyanarra szoktak utalni vele: a gyepszőnyegre. Eredeti jelentését tekintve a gyeptégla a nem feltekercselt, tégla formájú készgyep. A gyepszőnyeg annak rendje és módja szerint minden esetben feltekercselt állapotban kerül kiszállításra. A Nemzetközi Gyepszőnyeggyártók Szövetségének a szakmában elfogadott definíciója alapján gyepszőnyegnek a 40 centiméter * 250 centiméteres kiszerelésű készgyepet nevezzük – minden más kiszerelésű, ettől eltérő készgyepet nyugodt szívvel nevezhetünk gyeptéglának. A kertépítés profilú cégek kommunikációjuk során rendszerint azért szokták a két kifejezést szinonimaként használni, mivel a két kifejezés a vásárlók fejében is mint szinonimák  vannak jelen.

A készgyep telepítéséhez szükséges a művelet megfelelő előkészítése

A másodikként felmerülő legfontosabb kérdés a gyepszőnyeg kapcsán, hogy a már meglévő, azaz a régi pázsitra rá tudjuk-e helyezni ezt az újabb gyepréteget? A válasz egyértelműen nem, ennek pedig két oka is van. Az egyik ok, amiért nem ajánlatos a régi pázsit maradványaira telepíteni a frissen vételezett gyepszőnyeget, hogy ez nagymértékben megnehezíti a gyepszőnyeg elhelyezését, ugyanis az alatta lévő rész a legtöbb esetben enyhén szólva nem egyenletes. A másik fontos ok, mely a bekezdés elején feltett kérdésre a nemleges választ erősíti, hogy a gyeptégla alatt lévő gaz nagy valószínűséggel át fog törni a gyepszőnyegen – így pedig az egész beruházásunk, mind a készgyep megvételének illetve szakemberekkel való telepíttetésének anyagi vonzatai, vagy ha nem szakemberrel végeztettük a telepítést, úgy a saját belefektetett energiánk, mind kárba vesznek.

Kellő ideig kíméljük pázsitunkat a gyepszőnyeg telepítését követően!

A gyepszőnyeg szakszerű telepítése után még mindig akadhat néhány kérdésünk, mint hogy mikor léphetünk már rá anélkül, hogy kárt tennénk benne? Csupán néhány hetet szükséges várni ahhoz, hogy a füvesítést követően használatba is vehessük a gyeptéglát. Pár nap elteltével ugyanis a gyökerek már valamelyest megerősödnek, és miután ezek már megkapaszkodtak a talajban, tulajdonképpen akkor válik majd alkalmassá a gyepszőnyeg a rendes, mindennapi használatra. Pontosabb meghatározás szerint ez 2-3 hét után a legideálisabb. Amennyiben viszont az tapasztaljuk, hogy még vizes a gyepszőnyegünk, inkább várjunk még az igénybevételével – nehogy türelmetlenségünk miatt vesszen kárba minden eddig végzett munka!

A gyepszőnyegnek jobban megfelel a napos hely, mint az árnyékos, hiszen ily módon, a többi növényhez hasonlatosan, jobban tud fejlődni. Amennyiben mégis úgy döntünk, hogy árnyékos helyre telepítjük, úgy fokozottabban figyeljünk az öntözésre: inkább többször locsoljunk kis mennyiségű vízzel, semmint napi egyszer teljesen eláztassuk az újonnan telepített pázsitot! Hogyha biztosak akarunk lenni abban, hogy a legoptimálisabban kerül kivitelezésre a frissen lehelyezett gyep vízellátása, úgy érdemes szakemberekkel automata öntözőrendszert telepíttetnünk, így ugyanis teljes mértékben kielégíthetjük a fejlődő gyepszőnyeg vízigényét.