A horkolás okai és kezelése

A felnőttek 45%-a legalább alkalmanként, 25%-uk pedig rendszeresen horkol. Fül orr gégész szakorvoshoz azonban csak kis részük fordul, pedig nem szabad félvállról venni, mert a horkolás akár a légzés akadályoztatásának jele is lehet, az életkorral pedig egyre súlyosbodhat.

A fül orr gégész szakorvosok szerint érdemes már kezdeti stádiumban elvégeztetni a kivizsgálást, hiszen aki éveken át nem foglalkozik a horkolással, a folyamatos kialvatlanság miatt életminőségét is rontja. A hangos horkolás jellemzőbb a túlsúlyos emberekre és a férfiakra, de bárkinél kialakulhat. A gyerekeknél általában a mandulák megnagyobbodása vagy orrpolip áll a háttérben, ezeket műtéti úton lehet kezelni.

A fül orr gégész szakorovos korszerű vizsgálati eszközökkel meg tudja állapítani, hogy a horkolás genetikai okok, szervi elváltozások, allergia vagy más tényezők miatt alakult-e ki. A polygraphias készülék pontos képet ad arról, hogy a betegnél milyen testhelyzetben jelentkezik a horkolás és milyen mértékű az oxigénhiány az alvás során. Súlyos esetben a fül orr gégész éjszakai lélegeztető készülék használatát javasolhatja, de többnyire kisebb beavatkozásokkal a probléma orvosolható.