Az állampapír vásárlás előnyei

A befektetési formáknak számtalan változata létezik, közülük egy az állampapír, mely mind között talán a legbiztonságosabbnak mondható. Bár 100%-osan biztonságos befektetési forma nem létezik, mivel az állampapírok visszafizetésére az állam vállal garanciát, a vásárlásával vállalt kockázat igen csekély.

Az állampapír vásárlása belföldi és külföldi magánszemélyek és vállalkozások számára korlátlanul rendelkezésre áll. Kibocsátásának célja a költségvetési hiány finanszírozása, vásárlásával gyakorlatilag az államnak adunk kölcsönt előre meghatározott kamattal és bizonyos időre. Az állampapír egyik legnagyobb előnye, hogy bármikor eladható, még a lejárati idő előtt értékesíthető a másodlagos piaci forgalomban. Jellemzően a betéti szintek feletti kamatot biztosít, hozamát előre ki lehet számítani abban az esetben, ha az állampapírok nem kerülnek idő előtt eladásra.

Többféle változatban, különböző futamidővel választhatók, rugalmasan igazíthatók a befektetők igényeihez, őrzésük nem csak biztonságos, de alacsony költségen történik. Az állampapír alacsony kockázatú befektetési forma, előnyeinek köszönhetően a kötvénypiac meghatározó szereplője.