Szükségessé vált a költséghatékony gazdálkodás a Szegedi Tudományegyetemen

Dr. Majó Zoltán a TIK és az SZTE egykori fejlesztési igazgatója, aki jelenleg gazdasági és műszaki főigazgató a Szegedi Tudományegyetemen 2011-től az egyetem infrastrukturális fejlesztését tűzte ki célul, költséghatékony megoldások bevezetésével.

Dr. Majó Zoltán azt nyilatkozta, hogy a Szegedi Tudományegyetem már nem az, ami régen volt, hanem egy szellemében és infrastruktúrájában megújult modern egyetem, és a TIK méltó létesítménye a szegedi oktatásnak. Dr. Majó Zoltán munkája céljául tűzte ki, hogy csökkentse az infrastrukturális lemaradást az egyetemen, és ezáltal minél közelebb kerüljön a szegedi felsőoktatás feltételeit biztosító intézmények színvonala a Nyugat-Európaiéhoz.

A több 10 milliárdos beruházások 2011 óta folyamatosan elősegítik ezt a célt, egyben jelentős mértékben lekötik a főigazgató figyelmét, mivel ezek a projektek közvetlenül hozzá tartoznak, mint például a Dugonics téri projekt, illetve a 12 milliárd forintos klinikai beruházás, melyek mellett számos kisebb megújulás is helyet kap, mint például egy tanszék vagy kórház megújítása, mind materiálisan, mind pedig szellemileg. Több kutatás-fejlesztési pályázatot is elindítottak már.

A jövőbe tekintve Dr. Majó Zoltán a változások mellett voksol, mert véleménye szerint a jelenlegi gazdaságpolitikát már nem lehet sokáig folytatni, mivel nem lehet a nadrágszíjat a végtelenségig szűkíteni. Dr. Majó Zoltán inkább az infrastrukturális újításokat szorgalmazza költséghatékonyabb megoldások kivitelezésével, mint például az épületek zöld energiával való működtetése, hőkutas rendszerek kiépítése, naperőmű üzemeltetése, mindezek által csökkentve az energiafelhasználást. Dr. Majó Zoltán szerint az energiahasználaton lehet a legtöbbet megspórolni, mely összeget az oktatásra és a kutatásra lehetne fordítani. A főigazgató mindent megtesz, hogy ezt a fejlődést támogassa és a hozzá szükséges pályázati forrásokat felkutassa.

Forrás: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/hirarchivum/2011-januar/dr-majo-zoltan-innovacio?objectParentFolderId=14002