A plasztik kártyák térhódítása

A plasztik kártyák észrevétlenül lettek szereplői a hétköznapoknak, hiszen már mindenki  irattárcájában legalább egy ott lapul belőlük. A plasztik kártya készítés folyamatosan és egyre dinamikusabban fejlődő ágazat, mely mind több területen képviselteti magát. Míg kezdetben csak a személyes dokumentumok jelentek meg műanyag lapocskák formájában, valamint a bankkártyát használtuk, addig napjainkban a kártyák felhasználása rendkívül széles skálát fog át.

A plasztik kártya készítés története a 20. század közepén kezdődött. Akkoriban a legnagyobb vállalkozások sajátja volt a kis műanyag lapocskák kibocsátása, melyek az adott cég presztízsét is szimbolizálták. Az azóta eltelt évtizedek óriási változást hoztak a plasztik kártya készítés és felhasználás terén is. Ma már elmondható, hogy a műanyag kártyák életkortól, foglalkozástól, társadalmi státusztól függetlenül mindenki életében jelen vannak – gondoljunk csak a gyermekek útlevelére, a pontgyűjtő, a bérlet- vagy a céges kártyákra, melyek mind a plasztik kártyák csoportjába tartoznak.

Ez a hihetetlen mértékű térhódítás nem a véletlennek, sokkal inkább a műanyag kártya pótolhatatlan előnyeinek köszönhető. Az ellenálló, tartós műanyagból készült kártyák kis méretüknél fogva bárhova magunkkal vihetők, a megszemélyesítési lehetőségek (fotó, sorszám, vonalkód stb.) által leegyszerűsítették az azonosítást, az ügyek intézését, sok esetben feleslegessé tették a jóval nagyobb és sérülékenyebb papír iratok hordozását.

A plasztik kártya készítés napjainkban a legkorszerűbb technológiákkal történik, így a vállalkozások számára a lehetőségek gyakorlatilag korlátlanok a tekintetben, hogy milyen grafikai, azonosítási, biztonsági és egyéb, a kártyát sokoldalúan felhasználhatóvá és egyedivé tevő megoldásokat szeretnének megvalósítani.