A szakácskönyv története

A sokféle recepteket tartalmazó szakácskönyvek története hosszú időkre nyúlik vissza. Ahogy az évszázadok során újabb és újabb alapanyagok kerültek felhasználásra ételeink elkészítéséhez, úgy nőtt a receptekből elkészíthető ételek száma. Felmerült, hogy ezeket a recepteket rendszerezve kellene megjelenteni egy könyvben.

Magyarországon az első írásos emlék egy olyan étel receptje, amit Mátyás király udvarában jegyeztek fel. A mai magyar konyha igazán a 19. századra teljesedett ki, amikor az alapanyagok már könnyen hozzá férhetővé váltak az emberek számára és kialakult az árubőség és a nagy választék. A 19. század második felében sorra jelentek meg a jobbnál jobb szakácskönyvek.

A magyar gasztronómia is számos maradandó értéket teremtett. A mai napig nagy népszerűségnek örvendő cukrászati sütemény, a Dobos torta receptjét is ekkor alkotta meg Dobos József, amely világhírnévre tett szert. Dobos a kor elismert szakácsa volt, híres szakácskönyvét 1881-ben jelentette meg. A 20. században a könyvnyomtatás elterjedésével, szinte minden háztarásba eljutottak a szakácskönyvek.

A 2000-es évek elejére az internet elterjedésével jelentek meg az online szakácskönyvek, ezek rendszerezve, mindenki által hozzáférhetően tartalmaznak több ezer receptet. A háztartási kisgépek otthonokba kerülésével az ételek készítése egyszerűbbé vált, így a háziasszonyok otthoni körülmények között és számos recept alapján könnyedén készíthetik el az ételeket családjuk számára.