Az egészséges táplálkozás

Ahogy a fejlett világban, úgy Magyarországon is egyre nő azoknak az embereknek a száma, akik a helytelen táplálkozás következtében túlsúllyal küzdenek. Ebben szerepet játszik a rohanó világunk, ahol gyorsan akarunk végezni az étkezéssel, ezért gyorséttermekbe megyünk, majd ott egészségtelen ételeket, hamburgereket, hot-dogokat, sült krumplit és egyéb zsíros ételeket fogyasztunk nagy mennyiségben.

Szerencsére a 21. században egyre inkább előtérbe kerül az egészséges táplálkozás igénye. Az éttermekbe olyan modern receptek alapján kezdték el készíteni az ételeket, amik jótékony hatással vannak a szervezetre. Kiemelten fontos a rostban gazdag ételek fogyasztása, megfelelő mennyiségű zöldséggel és gyümölccsel. Kerüljük a főleg sertés eredetű zsíros és a marha eredetű vörös húsokat.

Kifejezetten egészséges a halak fogyasztása. Magyarország azonban az olyan országok közé tartozik, ahol az egyik legalacsonyabb az egy főre eső halfogyasztás. Pedig a nyugati világban rengeteg olyan halas recept készült, amik alapján rendkívül ízletes ételeket lehet készíteni a tenger gyümölcseiből. Figyeljünk oda súlyunkra, havonta mérjük le testtömegünket és végezzünk el egy testtömeg-index számítást.

A túlsúly komoly egészségügyi problémákat okozhat, ízületi gyulladást, vérnyomásproblémákat, cukorbetegséget és oxigén hiányt. Fogyókúra esetén keressünk olyan recepteket, amikkel könnyebb a fogyás, ugyanis a fogyókúra nem az éhezést jelenti. Itt is fontos a mértékletesség.