Csillagjegyek az asztrológiában

Sokan érdeklődve figyelik az asztrológia világát és naponta olvassák a horoszkópjukat, vásárolják az ezzel foglalkozó újságokat, folyóiratokat. Az emberek gyakran érdeklődnek munkatársuk, barátjuk pontos születési dátuma iránt.

Ebből ugyanis megtudhatjuk, hogy egy adott személy milyen csillagjegyben született. Ezeket úgynevezett állati jegyeknek is szokták hívni, mert mindegyik csillagjegy egy-egy állatot ábrázol. Ekliptikának szokás hívni azt a távolságot, amit a nap egy év alatt az égbolton megtesz. Ezt az ekliptikát kell tizenkét részre osztani, ekkor kapjuk meg az állati jegyeket. Ezek január 21-től sorrendben haladva, Vízöntő, Halak, Kos, Bika, Ikrek, Rák, Oroszlán, Szűz, Mérleg, Skorpió, Nyilas és Bak.

A kínai horoszkóp nem hónapra, hanem évekre tagolódik, amikor eljön a holdújév, akkor egy állat veszi át a hatalmat az adott esztendőn. 12 állat van, ezek sorrendben, Patkány, Bivaly, Tigris, Nyúl, Sárkány, Kígyó, Ló, Kecske, Majom, Kakas, Kutya, Disznó. Hogy ki mennyire hisz saját horoszkópjában, az személyfüggő, noha sok tudós számtalanszor felhívja a figyelmet arra, hogy nincs tudományos alapja a jövendölésnek, mégis megvan a maga rajongó tábora.

A horoszkópból egyesek ki tudják, olvasni, hogy mikor lesznek gazdagok, hogy fog sikerülni a házasságuk, vagy hogyan fog alakulni az egészségük. Sok ember hinni akar valamiben és ez alapján élni az életét, ezért sokan kőbe vésett dolognak tartják a horoszkópjuk által megadott jövendöléseket.