Dr. Majó Zoltán az SZTE online szolgáltatásai: e-Universitas

A zöld egyetemek rangsorában a Szegedi Tudomány Egyetem (SZTE) évről évre egyre jobban teljesít. A folyamatos fejlődéshez nagyban hozzájárul az e-Universitás egyetemi online szolgáltatás. Az SZTE új rendszere lehetővé teszi a digitális világ nyújtotta előnyök kihasználását, így számos kényelmi funkció mellett a környezettudatosság is érvényesül.

Az előadás keretein belül Dr. Majó Zoltán bemutatta az e-Universitas megvalósult funkcióit, amely lehetővé teszi a régi papír alapú egyetem leváltását és új digitális világának felépítését. Az e-Universitas dokumentum menedzsment szervere az SZTE Szenátus. Magyarországon egyedülálló módon megvalósult az online tanévnyitó. Létre jött egy virtuális sajtószoba és a CooSpace tanulási rendszer is. Az EDUROOM biztosítja a vezeték nélküli internet elérését minden SZTE hallgató és oktató számára.

A kurzusok digitalizált változatai (Szabadegyetem, Mindentudás Egyeteme) és a kurzus blogok is helyet kaptak a digitális rendszerben. Az elektronikus igazolások a MODULO segítségével érhetőek el. Dr. Majó Zoltán előadásában azt is kifejtette, hogy a tanulást elősegítő elektronikus könyvtári kölcsönzés mellett lehetőség nyílt az online vizsgázásra is. Az egyetemi portál és az SZTE-info nagy szerepet tölt be az egyetemi információáramlásban. Segítségükkel gyorsan és pontosan tájékoztatható az egyetemi élet összes szereplője. Előtérbe került az intézményi tartalom fejlesztése, melynek köszönhetően sokkal több és részletesebb információ birtokába kerülhetünk.

Lehetőség nyílik többek között betekinteni az oktatók publikációiba, kutatási területeikbe, elért eredményeikbe, tudományos önéletrajzaikba és az előadásaik helyszíne is könnyen elérhetővé vált. A nyilvános tartalomfejlesztésnek köszönhetően olyan lehetőséggel bővül az e-Universitas, mint például a Youtube-ra feltöltött oktatási anyagok és előadások.

Forrás: http://slideplayer.hu/slide/2036363/