Elterjedőben az automata öntözőrendszerek használata

Kert hazánkban automata öntözőrendszer telepítése nélkül már szinte nem is épül. Ennek oka a felgyorsult élettempó, amely mellett az emberek nem kívánnak lemondani az esztétikáról, a nyugalmat jelentő és kikapcsolódást nyújtó kert élvezetéről.

Mivel az automata öntözőrendszer elvégzi az időt és energiát nem kímélő locsolást helyettünk, ezért nem csak a kertfenntartás elsőszámú berendezésévé is nőtte ki magát, de teljes mértékben megoldást is kínál ez a kényelmi eszköz a problémára. Nem csoda, hogy az egyre intenzívebb élettempó egyre több ilyen berendezés működését teszi szükségessé hazánkban.

Sokan ezt a kényelmi eszközt luxuscikknek tartották, azonban az automata öntözőrendszer ára az elmúlt években annyira lecsökkent, a funkcionalitása pedig annyira értékessé vált, hogy tulajdonképpen tíz év alatt ez a kijelentés teljes fordítottja lett igaz. Ma már nem luxus az öntöző! Mi sem bizonyítja számomra ezt jobban, mint az, hogy nekem is van a kertemben. Nagyjából olyan hasznos gépnek tartom a háztartásomban, mint az autómat, vagy a kávéfőzőt!

Automata öntözőrendszer
Automata öntözőrendszer

Nagyon sok kertben látok nagyon értékes növényeket. Nem is tudják gyakran a kerttulajdonosok, hogy az a nagy bokor, vagy fa mennyire sokba kerülne, ha meg kéne vásárolni. Az elmúlt évek nyarai alatt akár egy-két nap leforgása alatt tudott tönkremenni a gyep olyan helyeken, ahol nem volt beépítve a kertbe automata öntözőrendszer, és egy hónap aszály és negyven fok évtizedes növényeket pusztított el. Ahol viszont működött az öntözőrendszer, ott 95%-ban nem történtek említésre méltó károk. Nincs mindenkinek több százezer forintja vagy esetenként milliók arra, hogy minden nyár után rendbe hozza a kertjében okozott károkat. Ennek bizony a töredékéből lehet automata öntözőrendszert beépíteni a kertbe, ami nem csak a növényeit védi meg, de még a lehető leghatékonyabban is végzi el a munkáját. Az automata öntözőrendszer minden ismert öntöző módszernél lényegesebben kevesebb vizet fogyaszt! Évtizedek óta fejlesztik speciálisan a kertek hatékony öntözésére!