Ezt árulja el rólad az órád

Mutasd az órád, megmondom, ki vagy! – ez az ékszerészek egyik kedvenc mondása, hiszen a karóra rengeteget elárul a viselőjéről. Érdemes megfordítani a kérdést, hiszen egy óra vásárlása során nagyon fontos, hogy hozzánk illőt találjunk.

A korábbi évtizedekben az óra inkább jelképes ajándéktárgy volt, amit az emberek különböző jeles alkalmakkor ajándékoztak egymásnak. Szerencsére ma már nem csak ajándékba, hanem saját részre is vásárolunk órát – mondja a Trend Maker szakértője.

Ma már a karóra nem számít luxuscikknek, legalábbis a karórák többsége egyáltalán nem az. Szerencsére a minőségi karórák is megfizethetővé váltak, noha természetesen maradtak csillagászati összegekért vásárolható darabok. De az ilyen „státusz szimbólumoktól” eltekintve a karóra egy elérhető dolog, amit a legtöbben megengedhetünk magunknak.

Mivel a legtöbb óra úgynevezett alkalmi viselethez illik, így sokan több karórával is rendelkeznek. A férfiak esetében rendszerint egy sportosabb és egy elegánsabb karóra jelenti a „készletet”, hölgyek esetében viszont színesebb a felhozatal. A hölgyeknek nincs könnyű dolguk, ha a személyiségükhöz illő karórát szeretnének hordani; egy-egy karóra csak akkor mutathat jól, ha harmonizál az öltözékkel és az ékszerekkel. Emiatt a hölgyek gyakran választanak inkább több különböző középkategóriás karórát.

Az úriemberek szívesen használnak bőrszíjas órákat, ha épp meg kell jelenni. A hölgyek esetében az alkalmi viseletet inkább az ékszerszerű órák jelentik. A nappali használatra vásárolt órákat érdemes gyakorlati szempontok alapján választani; az üvegük lehetőleg legyen karcálló, az óra maga pedig legyen vízálló. Ha figyelembe vesszük ezeket a szempontokat, az óráink nem csak tartósan szolgálnak majd minket, hanem kényelmesebben használhatók is lesznek, hiszen kevésbé kell vigyáznunk rájuk.