Kanada legnagyobb városa: Toronto

Kanada legnagyobb városa az agglomerációjával együtt 5 és fél millió főt számláló elsősorban angol nyelvű Toronto. A város Kanada kereskedelmi és pénzügyi központja, igazi riválisa a tőle északkeletre fekvő, elsősorban francia anyanyelvű Montréalnak.

Toronto Toronto, Ontario-tó partján fekszik, amely az Észak-Amerikában található Nagy-tavak része. Kedvezőek a feltételek a hajózáshoz, hajóval elérhető Montréal, Chicago, Detroit és az 1959-ben felavatott Szent Lőrinc csatornán keresztül az Atlanti-óceán is. A város fontos kulturális és oktatási központ, múzeumait évente milliók keresik fel, egyetemein több ezren tanulnak.

Rengeteg bevándorló érkezett a városba az elmúlt évtizedekben, Torontot többször is a világ legélhetőbb városának választották az elmúlt években. Magát a várost hivatalosan 1834-ben alapították, de előtte is volt már egy Toronto nevű település, ám ezt a nevet csak rövidebb ideig viselte, mert később átkeresztelték York-ra, 1834-ben aztán visszakapta az eredeti nevet. Toronto nemcsak Kanada leggazdagabb városa, hanem az egész világon is a hetedik leggazdagabb.

Itt van a székhelye a kanadai tőzsdének is, ahol sok millió dollár értékben cserélnek gazdát a részvények. A város fontos központja a gép és technológia iparnak is, mely révén a térségben az egyik legalacsonyabb a munkanélküliség. Több híres színész is a város szülötte, mint Jim Carrey, Martin Short, Neve Campbell és Mike Myers.