Külföldi munkaerő közvetítés a versenyképesség növelésére

Hazánkban számos szektorban jelentős a munkaerőhiány, ezért a HR szolgáltatók szerepe még inkább felerősödött. A versenyképesség biztosítása, illetve megtartása érdekében a külföldi munkaerő behozatala jelentheti a megoldást. Az igény folyamatos így továbbra is várható a külföldi munkaerő mértékének növelése hazánkban.

Külföldi munkaerő közvetítés elsősorban a kereskedelem, egészégügy, gyártás és turizmus-vendéglátás területén szükséges a fennálló munkaerőhiány következtében. Főleg a fizikai pozíciók terén van szükség dolgozókra, de a szakképesítést igénylő, illetve irodai munkák terén is várható a külföldi munkavállók térnyerése. Az ukrán vendégmunkások számának csökkenése hozzájárult ahhoz, hogy a harmadik országbeli munkaerő behozatala még inkább fókuszba kerüljön. Az általános munkaerőhiány komoly kihatással van a nagyobb projektek, beleértve az óriás beruházok munkaterére is. A magyar munkahelyek megteremtéséhez a külföldi dolgozók is hozzájárulnak. Amikor a befektető meghozza a döntést egy-egy beruházás kapcsán, többek közt azt is fegyelembe veszi, hogy milyen rövid időn belül lehet az adott projekthez munkaerőt mobilizálni tömeges formában.

A hatékony külföldi toborzás akár HR partner bevonásával, illetve az engedélyeztetési eljárásban tett könnyítések mind ahhoz járultak hozzá, hogy a meghirdetett pozíciók ne maradjanak betöltetlenek. A hazánkban lévő magyar munkaerőhiányt az ukrán kínálat már nem képes lefedni, mely azzal jár, hogy más harmadik országbeli dolgozókra van szükség, jellemzően a Fülöp-szigetekről. Ezeknek a vendégmunkásoknak a szakmai tudása és tapasztalata is versenyképes. A külföldi munkaerő toborzásában nagy segítséget jelenthet egy megbízható HR partnerrel való együttműködés.